Cel puțin 52 de morți după o explozie într-o mină de cărbune din Siberia. Trei șefi, arestați

Cel puțin 52 de morți după o explozie într-o mină de cărbune din Siberia. Trei șefi, arestați

Cel puțin 52 de oameni au murit într-o mină din Rusia, după ce s-a produs un incendiu în abataj. Printre cei care și-au pierdut viața se numără și șase salvatori de la serviciul de urgență, care, potrivit unor informații preliminare, ar fi rămas fără oxigen în butelii. Șeful minei, adjunctul acestuia și șeful de șantier au fost arestați în urma acestei tragedii, potrivit BBC.

Inițial, 11 persoane au fost confirmate ca decedate, după ce s-a produs un incendiu, joi dimineața, într-un puț de ventilație al minei, care ulterior s-a umplut de fum. Explozia a avut loc la o adâncime de 250 de metri.

Echipa de salvare care a fost trimisă să intervină ar fi pierdut contactul cu cei de la suprafață.

Mina de la Listviajnaia este situată în regiunea Kemerovo, la aproximativ 3.500 de kilometri est de Moscova.

Aproximativ 290 de persoane se aflau în mină în momentul accidentului. 239 de muncitori au fost salvați, însă 40 dintre ei au fost transportați în spitale, a anunțat apărarea civilă.

Atât agenția rusă de știri de stat Tass, cât și agenția privată Interfax au raportat că, joi seară, numărul morților a crescut la 52, iar o sursă din cadrul serviciilor de urgență a declarat că „nimeni nu a mai rămas în viață”.

În mină sunt încă 35 de persoane, cu care nu există niciun contact, a declarat joi guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Tsiilev. Alte rapoarte vorbesc despre până la 75 de persoane dispărute.

Tragedy in Kemerovo region where at least one miner died, two are in grave condition, 41 suffered from smoke inhalation and at least 48 miners are still trapped underground at a depth of 250 metres following a major explosion and a fire at the Listvyazhnaya coalmine pic.twitter.com/3B0MCReBkE

— The Siberian Times (@siberian_times) November 25, 2021

Căutarea de eventuali supraviețuitori au fost întrerupte în cursul serii, din cauza temerilor că nivelurile periculos de ridicate de metan din mină ar putea provoca o explozie.

Comitetul local de anchetă a deschis o investigaţie pentru „încălcarea normelor de securitate” şi a anunţat seara arestarea directorului minei, adjunctului acestuia, precum şi a responsabilului zonei în care a avut loc accidentul. S-a stabilit că aceşti oficiali „au permis încălcarea regulilor de securitate industrială în locurile periculoase”, ceea ce a provocat „un fenomen gazodinamic” în mină, a explicat comitetul într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțe rudelor victimelor, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, agenției Interfax: „Sperăm că cei care sunt încă sub pământ vor putea fi salvați”.

În 2016, autoritățile au evaluat siguranța celor 58 de mine de cărbune din țară și au declarat că 34 la sută dintre ele sunt potențial nesigure. Lista nu includea la acel moment mina Listviajnaia. Un accident în mina Listviajnaia a mai avut loc în octombrie 2004, când o explozie de gaz metan a ucis 13 persoane. Potrivit presei ruse, o explozie a ucis cinci persoane acolo în 1981, în perioada sovietică.

Из шахты „Листвяжная” в Кузбассе, где произошел пожар, вывели 239 человек. Работа шахты приостановлена: https://t.co/h9uj21ac4G© ТАСС/Ruptly pic.twitter.com/TpAgvcngjW

— ТАСС (@tass_agency) November 25, 2021

Libertatea