Cel puțin 73 de oameni au murit după ce o barcă cu migranți s-a scufundat în largul coastei Siriei

Cel puțin 73 de oameni au murit după ce o barcă cu migranți s-a scufundat în largul coastei Siriei

Ambarcațiunea venea din Liban, iar la bordul ei se aflau peste 100 de migranți, majoritatea sirieni și libanezi, în momentul în care a început să se scufunde în apele teritoriale ale Siriei. Este cel mai grav accident în care este implicat un vas cu migranți plecat din Liban, din ultimii ani, potrivit The Guardian.

Libanul este blocat din 2019 într-o criză financiară pe care Banca Mondială a descris-o drept una dintre cele mai grave din timpurile noastre și a devenit una dintre principalele surse ale migrației ilegale.

Televiziunea de stat siriană l-a citat pe ministrul sănătăţii, Mohammed Hassan Ghabbash, spunând că 73 de persoane au murit și alte 20 au fost salvate de la înec.

Ministrul interimar al transporturilor din Liban, Ali Hamie, a declarat că peste 100 de persoane, majoritatea libanezi și sirieni, se aflau la bordul ambarcațiunii care s-a scufundat joi în Marea Mediterană, în largul orașului sirian Tartus.

Autoritățile siriene au spus că pe vas se aflau aproximativ 150 de pasageri.

Dintre cei salvați, cinci erau libanezi, a spus el, adăugând: „Discut cu ministrul sirian al transporturilor despre un mecanism pentru recuperarea cadavrelor din Siria”.

Tartus este cel mai sudic dintre principalele porturi ale Siriei. Se află la aproximativ 50 km nord de orașul-port Tripoli, din nordul Libanului, unde se îmbarcaseră pasagerii.

Numărul de migranți care folosesc țărmurile Libanului pentru a încerca traversarea periculoasă spre Europa cu bărci supraaglomerate a crescut anul trecut.

Zeci de oameni au murit în aprilie după ce o ambarcațiune de migranți supraaglomerată s-a scufundat, în timp ce era urmărită de forțele navale libaneze, în largul coastei Tripoli, stârnind furie în spațiul public.

Majoritatea bărcilor care pleacă din Liban se îndreaptă spre Cipru, un stat membru al UE care se află la 110 mile la vest.

Libertatea