Cel puțin șase persoane au murit în munții Alpi din Italia în urma prăbușirii unui ghețar

Cel puțin șase persoane au murit în munții Alpi din Italia în urma prăbușirii unui ghețar

O bucată uriașă de ghețar s-a desprins de pe muntele Marmolada din estul Dolomiților, provocând o avalanșă soldată cu cel puțin șase morți și opt răniți, au anunțat serviciile salvamont de intervenție din Italia, informează Deutsche Welle.

„Cel puțin șase persoane au fost ucise duminică, atunci când un ghețar s-a rupt și a alunecat pe versantul muntelui din Alpii italieni”, au declarat serviciile locale de salvare. 

Opt persoane au fost rănite în accidentul de pe vârful Marmolada din estul Dolomiţilor, potrivit televiziunii de stat italiane RAI. Dintre acestea, două au fost transportate la spitalul din Belluno, una în stare mai gravă a ajuns la Treviso şi cinci la Trento.

Presa locală a descris modul în care mase mari de gheață, zăpadă și pietriș au alunecat pe munte înainte de a-i lovi pe drumeți.

„Nu s-a putut stabili imediat câți turiști erau în zonă sau dacă lipsește vreunul”, a declarat Walter Milan, purtătorul de cuvânt al Corpului național de salvare alpin, cel care a furnizat bilanțul deceselor și al răniților.

The footage of the large ice avalanche in Marmolada today in close proximity.We don’t know the author, we will write it in the comments as soon as we will know it.Indeed an impressive sequence pic.twitter.com/zDo4q40qOP

— Alpine-Adriatic Meteorological Society (@aametsoc) July 3, 2022

Walter Milan a transmis că la acțiunile de căutare au participat cel puțin cinci elicoptere și câini de salvare. Salvatorii au fost nevoiți să acționeze cu prudență, din cauza riscului de prăbușire în continuare a gheții și rocilor.

Aproximativ 18 drumeți se aflau în zonă în momentul prăbușirii ghețarului, a transmis dispeceratul de urgență din nord-estul Italiei.

„Am auzit un zgomot puternic, tipic unei alunecări de teren. După aceea, am văzut o avalanșă de zăpadă și gheață îndreptându-se spre vale cu viteză mare și am știut că s-a întâmplat ceva rău”, a declarat un martor ocular pentru agenția de presă Ansa.

Serviciul Salvamont italian a transmis că un segment de ghețar s-a desprins lângă Punta Rocca (punctul de stâncă), „de-a lungul itinerariului folosit în mod normal pentru a ajunge la vârf”.

Avalanșa s-a produs pe masivul Marmolada, un munte de peste 3.300 de metri din lanțul Dolomiților, în partea de este a Alpilor Italieni, între regiunile Trento și Veneto.

Gheţarul Marmolada este cel mai mare din Dolomiţi.

Captură video

Libertatea