Celebrul portret al lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari

Celebrul portret al lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari

Portretul lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol în 1964, la doi ani de la moartea actriței, s-a vândut cu 195 de milioane de dolari la licitație, în New York, stabilind noi recorduri pentru o operă de artă din secolul XX și în general pentru operele artiștilor americani, scrie The Guardian.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” este unul dintr-o serie de portrete pe care Warhol le-a făcut actriței după moartea acesteia în 1962 și de atunci a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de artă pop.

Deținută în colecția dealerilor de artă elvețieni Thomas și Doris Ammann, opera a fost vândută luni de casa de licitații Christie’s, la New York. Estimările dinaintea vânzării au ajuns până la 200 de milioane de dolari.

Tabloul s-a vândut la un preț de 170 de milioane de dolari, iar taxele adăugate l-au dus la 195 de milioane de dolari.

Vânzarea a doborât recordul anterior pentru o lucrare de artă realizată în secolul al XX-lea, stabilit de tabloul Les Femmes d’Alger al lui Pablo Picasso, din 1955, care s-a vândut cu 179,4 milioane de dolari, cu tot cu taxe, în 2015.

A devenit, de asemenea, cea mai scumpă operă de artă americană vândută la licitație, un record deținut anterior de un tablou din 1982 de Jean-Michel Basquiat, care s-a vândut cu 110,5 milioane de dolari în 2017.

„Shot Sage Blue Marilyn este apogeul absolut al artei pop americane”, a declarat Alex Rotter, președinte la Christie’s pentru arta secolelor 20 și 21, într-un comunicat care anunță licitația. „Pictura transcende genul portretului, înlocuind arta și cultura secolului al XX-lea.”

Pictura este construită pe o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul Niagara, din 1953, ecranizată în culori strălucitoare peste ochii, părul și buzele ei.

Titlul său se referă la un incident în care o femeie a tras cu pistolul în patru portrete Marilyn din studioul lui Warhol, însă Shot Sage Blue Marilyn nu a atinsă de vreun glonț

Warhol a murit în 1987.

Libertatea