Cenușa actriței Zsa Zsa Gabor, depusă la Budapesta la cinci ani de la deces

Cenușa actriței Zsa Zsa Gabor, depusă la Budapesta la cinci ani de la deces

La cinci ani de la moartea actriței Zsa Zsa Gabor, marți a avut loc la Budapesta, Ungaria, înmormântarea vedetei maghiare, după o călătorie cu avionul a rămășițelor ei pământești de la Los Angeles, SUA, informează The Guardian.Cenușa actriței de origine maghiară Zsa Zsa Gabor, renumită pentru spiritualitate, glamourul ei cu diamante și cele nouă căsătorii pe care le-a avut, a fost depusă marți în cimitirul Kerepesi din Budapesta.

Cenușa celei care a fost Zsa Zsa Gabor a fost depusă în cimitir alături de locurile în care își odihnesc somnul de veci alți actori, scriitori și poeți maghiari celebri, într-o ceremonie în care a cântat o trupă de romi și au fost aduse buchete mari cu trandafirii ei favoriți, galbeni și roz.

Născută Sari Gabor într-o familie maghiară bogată, Zsa Zsa Gabor a câștigat titlul de Miss Ungaria în 1936.

Înaintea celui de-al doilea război mondial, Zsa Zsa Gabor și surorile ei au plecat în Statele Unite, lăsându-l în urmă pe primul ei soț, Burhan Belge, un diplomat turc.

Ultimul ei soț, Frederic Prinz von Anhalt, cu care s-a căsătorit din 1986 și care i-a fost alături până la moarte, survenită în 2016, la 99 de ani, a declarat că în testamentul ei și-a exprimat dorința de a se reîntoarce în Ungaria.

Von Anhalt a mărturisit că urna cu trei sferturi din cenușa actriței Zsa Zsa Gabor a ajuns mai întâi la Londra, Marea Britanie, apoi în Germania și de acolo la Budapesta, folosind oportunitatea oferită de relaxarea măsurilor de blocare a frontierelor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Restul rămășițelor actriței vor rămâne în Los Angeles, a precizat Von Anhalt.

„A călătorit la clasa întâi, a avut propriul loc și pașaport. A fost ultima ei călătorie. Ea mergea întotdeauna numai la clasa întâi și în timpul călătoriei a avut șampanie și caviar”, a mărturisit Von Anhalt.

„În final, am ajuns la Budapesta. Asta a fost ultima ei dorință. Și-a dorit să fie înmormântată la Budapesta pentru că și tatăl ei este îngropat aici ”, a spus Von Anhalt pentru Reuters.

Von Anhalt a precizat că Zsa Zsa Gabor și-a dorit „o sărbătoare a vieții, nu o înmormântare”.

„A fost o fată maghiară în SUA. A făcut multe pentru unguri, pentru cei care au fugit din țară după revolta din 1956 sau în timpul epidemiei de poliomielită și nu a făcut acele lucruri pentru reclamă”, a declarat Jozsef Gabor, vărul artistei, care nu a fost invitat la ceremonia de marți.

Zsa Zsa Gabor a jucat în mai mult de 30 de filme, inclusiv Moulin Rouge, în 1952 și Lili, în 1953. Până în anii 1970 a respins rolurile mai mici, spunând: „Pot fi un personaj, dar nu vreau să fiu actriță de personaj”.

Zsa Zsa Gabor se numără printre puţinele vedete din Ungaria care au primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

FOTO: EPA

Libertatea