Cercetătorii germani au dresat vacile să meargă la toaletă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Cercetătorii germani au dresat vacile să meargă la toaletă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Oamenii de ştiinţă susţin că au reuşit, în cadrul unui program vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, să dreseze 16 viței pentru ca aceștia să urineze la toaletă. Experimentul a început ca o glumă, însă gestionarea urinei bovinei, cu un conţinut ridicat de azot, ar putea, pe termen lung, să aducă beneficii reale pentru mediu, susţine o echipă de cercetători din Germania și Noua Zeelandă, care a prezentat rezultatele experimentului în revista Current Biology, scrie CNN.

Vitele produc în jur de 66-88 de kilograme de fecale și circa 25 de litri de urină în fiecare zi. Răspândirea deșeurilor în sol poate avea efecte negative asupra mediului, a explicat Jan Langbein, coautor al studiului publicat luni, 13 septembrie.

Agricultura este cea mai mare sursă de emisii globale de amoniac, iar creșterea animalelor reprezintă mai mult de jumătate din această contribuție, au menționat cercetătorii, într-un comunicat de presă, adăugând că în Europa, 90% din emisiile de amoniac provin din agricultură.

Dacă amoniacul produs de deșeurile de vacă nu contribuie direct la schimbările climatice, când este amestecat cu solul, se transformă în oxid de azot, un gaz cu efect de seră. Contaminează pământul și cursurile de apă.

Astfel, întrebarea principală pentru Langbein, psiholog la Institutul de cercetare pentru biologia animalelor de fermă din Germania, și echipa sa a fost: „De ce vacile nu pot să învețe cum să folosească toaleta? Animalele sunt destul de inteligente și pot învăța multe”.

„În câțiva ani, toate vacile vor merge la toaletă”

Astfel, oamenii de ştiinţă au utilizat hrana ca recompensă pentru a dresa 16 vaci să urineze într-un ţarc cu toaletă şi susţin că rezultatele obţinute sunt comparabile cu cele pe care le-ai aştepta de la un copil de 3 ani.

În prima fază a antrenamentului, vitele au fost introduse într-o latrină închisă. Și ori de câte ori urinau, li se dădea o recompensă.

Vițeii au fost antrenați 45 de minute în fiecare zi. Și, după 10 zile de antrenament, echipa reușise să antreneze cu succes 11 din cei 16 viței implicați în experiment.

Potrivit cercetătorilor, provocarea este acum dresarea unor cirezi mari şi adaptarea acestui principiu la contextul din Germania, unde vitele petrec mai mult timp în aer liber decât în grajduri.

Cercetătorul Langbein a încheiat: „În câțiva ani, toate vacile vor merge la toaletă”.

Foto: captură The Telegraph

Libertatea