„Ceream de la ucraineni o bucățică de pâine. Dar ei ne spuneau să mergem la dracu”. O publicație rusească arată cum nu era pregătită Moscova pentru războiul în care a fost băgată de Putin

„Ceream de la ucraineni o bucățică de pâine. Dar ei ne spuneau să mergem la dracu”. O publicație rusească arată cum nu era pregătită Moscova pentru războiul în care a fost băgată de Putin

Invazia militară asupra Ucrainei, în afară de perfidia Kremlinului, a confirmat încă o regulă rusească tradițională – peste tot domină dezordinea. Planificarea militară, politică și propagandistică a războiului a fost necugetată, contradictorie și destul de proastă, constată jurnaliștii publicației independente ruse „Proiecte”

Declanșarea războiului împotriva Ucrainei a fost o surpriză pentru mai mulți oficiali ruși. În primele săptămâni ale conflictului armat, orice persoană care se concedia fără să ofere explicații, era văzută ca un critic al „operațiunii speciale” lansate de Putin.

Invazia unui stat fără plan și discuții

Din păcate, majoritatea guvernanților ruși au aflat despre decizia președintelui de a porni un mare război împotriva Ucrainei foarte târziu, scriu jurnaliștii ruși. Șefii de la Kremlin nu au reușit să elaboreze planuri de acțiuni. Mulți nu se puteau împăca cu gândul că Rusia a devenit agresor. Unul dintre guvernanți, într-un dialog cu jurnaliștii publicației „Proiecte”, a comentat decizia lui Putin de a ataca Ucraina ca fiind o catastrofă.

Cel mai prost se simțeau deputații Dumei de Stat, care în preajma războiului i-au solicitat lui Putin să recunoască independența republicilor separatiste din estul Ucrainei. Unii declarau că semnăturile lor au fost folosite ca un pretext pentru a invada statul vecin.

În Rusia nu există alte păreri decât cele oficiale

Peste câteva săptămâni sursele contactate de „Proiecte” și-au schimbat radical punctul de vedere, precizând chiar și sub anonimat, că rușii trebuie să fie uniți în fața sancțiunilor europene și că „operațiunea specială” este un colac de salvare pentru „lumea rusă”.

În primele zile ale războiului, 5 deputați s-au pronunțat împotriva războiului. Apoi, contactați de publicația rusă, ei au renunțat să comenteze politica externă a Rusiei. Oficialii ruși susțineau că nici nu au existat alte păreri decât cele oficiale, „pur și simplu unii nu s-au exprimat corect”.

Kremlinul nu știa că în Ucraina luptă recruții

Peste câteva zile după declanșarea războiului, președintele rus și ministrul Apărării au aflat că în războiul din Ucraina luptă recruți, adică militari fără experiență. A fost pentru ei o mare surpriză.

<strong>Nici Putin, nici Şoigu nu știau că în Ucraina nu luptă profesioniștii, iar ministrul Apărării a avut o discuție aprinsă cu generalii responsabili.</strong>

Mulți soldați au fost aduși la granița cu Ucraina la începutul lunii februarie. Proporția recruților printre ei a fost mare și este surprinzător că elita politică a țării nu știa despre asta.

„Ei puteau doar să măture și să sape tranșee”, povestește mama unui recrut. Jurnaliștii ruși susțin că militarii au fost ținuți mult timp lângă frontierele ucrainene. Conducerea militară a ignorat faptul că tinerii soldați nu pot să facă față în timpul acțiunilor de luptă pe teritoriul unui stat străin. Nimeni nu a avut grijă de aprovizionarea cu hrană.

La 24 februarie la luptă au fost trimiși recruți fără multă experiență militară, care mai erau și neaprovizionați cu suficientă hrană și combustibil pentru tehnică, scriu jurnaliștii ruși.

„Ceream de la ucraineni o bucățică de pâine. Dar ei ne spuneau să mergem la dracu”, îi povestea Gulnarei Valieva fiul său, decedat în Ucraina. Mamele soldaților susțin că o perioadă militarii ruși mâncau carne de câini pentru a supraviețui.

Membrii Gărzii Ruse, uciși fără mari probleme

În urma armatei regulate ruse, care era compusă și din foarte mulți recruți, veneau echipe ale Gărzii Ruse, care aveau ca scop să liniștească spiritele în teritoriile ocupate.

Ei soseau în camioane neblindate, erau echipați cu căști și bastoane, evident insuficiente pentru a lupta cu trupele ucrainene. Foarte repede au început să apară dovezi triste despre moartea a unor mari grupuri de gardieni.

Multă tehnică militară se strica foarte repede. Militarii erau nevoiți să se oprească. „Drept rezultat coloanele erau împușcate ca la tir sportiv chiar peste 5 ore după intrarea pe teritoriul Ucrainei”, scriu jurnaliștii ruși.

„Nimeni nu ne aștepta” în Ucraina

Brigada 49 operațională a Gărzii Ruse a fost adusă în Ucraina din Vladikavkaz. „Ni s-a spus că trebuie să mergem să eliberăm oamenii, că ei ne așteaptă acolo”, spune unul dintre militarii brigăzii. „Ne-am dus acolo și ne-am confruntat cu faptul că nimeni nu ne aștepta”, adaogă el.

Timp de aproximativ cinci zile, brigada a staționat lângă Harkov. Apoiaproximativ 200 de oameni au scris cerere de concediere. Mulți au fost amenințați cu tribunalul militar.

Un vehicul militar rusesc distrus Foto: HEPTA

Gardienii au renunțat să intre în zonele de luptă încărcați în camioane Kamaz, acoperite cu pânză groasă. Ei înțelegeau că sunt trimiși la moarte.  

Eșecul armatei ruse nu este o surpriză. Nu este de mirare faptul că ofensiva Rusiei s-a dovedit a fi nereușită, iar pe acest fond, conflictele interne s-au intensificat imediat în mediul elitei politice de la Moscova, mai adaugă jurnaliștii ruși.

foto principală: Antrenament de luptă la Școala Superioară de Comandă Aeropurtată Lenin Komsomol Ryazan, Rusia, în prezent Școala Superioară de Comandă Aeropurtată General Margelov/Hepta

Libertatea