Charles al III-lea, proclamat Rege al Canadei într-o ceremonie simbolică la Ottawa

Charles al III-lea, proclamat Rege al Canadei într-o ceremonie simbolică la Ottawa

Canada l-a proclamat pe Charles drept Rege sâmbătă în cadrul unei ceremonii simbolice care a avut loc la reședința oficială din Ottawa a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada care îndeplinește atribuțiile de șef al statului în numele coroanei, relatează Reuters.

Premierul canadian Justin Trudeau și guvernatorul general Mary Simon au semnat un ordin în consiliu de proclamare a noului suveran după o ședință a Cabinetului. Ceremonia s-a încheiat cu un salut de 21 de focuri de armă și cu intonarea imnului „God Save the King”.

Anterior, un Consiliu de Accedere s-a reunit la Palatul St. James din Londra pentru a-l proclama suveran pe Charles. Ceremoniile sunt protocolare și oficializează schimbarea șefului statului.

Charles, în vârstă de 73 de ani, a devenit automat Rege al Regatului Unit și șeful de stat al altor 14 tărâmuri, inclusiv Canada, când mama sa, regina Elisabeta, a murit joi la vârsta de 96 de ani.

Canada a anunțat o perioadă de doliu de 10 zile pentru Regină. Deși Canada a încetat să mai fie o colonie a Marii Britanii în 1867, a rămas în Imperiul Britanic până în 1982 și este încă membră a Commonwealth-ului țărilor fostului imperiu care îl au ca șef de stat pe monarhul britanic.

Libertatea