China evită falimentul anului, care ar fi putut declanșa o nouă criză financiară globală. Bursele rămân nervoase

China evită falimentul anului, care ar fi putut declanșa o nouă criză financiară globală. Bursele rămân nervoase

Dezvoltatorul imobiliar China Evergrande, unul dintre cei mai mari din a doua economie a lumii, are datorii de 305 miliarde de dolari, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei, iar investitorii de pe burse se tem că un posibil faliment al acestuia s-ar putea reverbera la nivel global. Evergrande a fost comparată cu banca de investiții Lehman Brothers, al cărui colaps din 2008 a declanșat o criză economică mondială.

Grupul imobiliar China Evergrande va vinde jumătate din divizia sa de managerierea proprietăților către Hopson Development, o companie imobiliară din Hong Kong, pentru 5,1 miliarde de dolari, scrie Reuters, care citează presa chineză.

Evergrande a cerut suspendarea tranzacționării acțiunilor pentru a anunța o tranzacție majoră.

Un ziar de stat a anunțat tranzacția

Global Times, ziar chinez deținut de stat, a anunțat vânzarea a 51% din Evergrande Property Services Group pentru 5,1 miliarde de dolari.

Hopson a anunțat suspendarea tranzacționării acțiunilor sale, datorită unei posibile achiziții și a unei oferte obligatorii de preluare a acțiunilor deținute de investitorii de pe bursă ai unității preluate.

Nici Evergrande, nici Hopson nu au răspuns solicitărilor de comentare a informațiilor.

Nu este clar dacă anunțul Hopson este legat de Evergrande.

Acțiunile subsidiarei Evergrande care produce mașini electrice s-au apreciat cu mai bine de 10% după anunț.

Hopson stă bine din punct de vedere financiar, având active mai mari decât datoriile, înregistrând profit și plătind dividende.

Acțiunile Hopson au crescut cu 40% de la începutul anului până acum.

Scădere cu 80% pentru Evergrande

Titlurile Evergrande au scăzut cu 80% în acest an. Grupul imobiliar a ratat două plăți până acum, iar investitorii care au creditat companii au protestat de curând la sediul firmei.

Vestea privind suspendarea tranzacțiilor a făcut ca yuanul să scadă cu 0,3% față de dolarul american.

Restructurarea datoriilor

Analiștii spun că vânzarea de active arată că Evergrande încearcă să își achite obligațiile, însă aceștia se tem ca nu cumva compania să fie lichidată la prețuri mici, ceea ce ar afecta mai departe sectorul imobiliar.

„Consensul este de așteptare a unei restructurări, dar și ca autoritățile să limiteze riscurile sistemice privind Evergrande”, a declarat Moh Siong Sim, analist la Bank of Singapore.

Acesta a mai spus că există „un pic de nervozitate” în piețele financiare.

Restructurarea datoriilor de 305 miliarde de dolari ale Evergrande ar fi cea mai mare operațiune de acest fel din istoria Chinei. Într-o astfel de restructurare, de regulă creditorii primesc înapoi mai puțini bani decât au împrumutat compania.

Acțiunile companiilor imobiliare și ale băncilor au scăzut pe bursa din Hong Kong.

Bursele din Statele Unite sunt pe cale să deschidă pe minus din cauza situației Evergrande.

Xiaomi, aproape de achiziția unității de mașini electrice

În august, Reuters scria că societatea este în discuții cu investitori privați și de stat pentru a-și vinde producătorul de mașini electrice pe care îl deține.

Producătorul de telefoane Xiaomi se află în discuții pentru achiziția Evergrande New Energy Vehicle, companie cu o capitalizare de 12,5 miliarde de dolari, alături de investitori de stat din Shenzen.

Beijingul a îndemnat companiile de stat și grupurile imobiliare pe care le deține să achiziționeze active ale Evergrande.

Libertatea