China plasează iar milioane de persoane în carantină Covid în ciuda dificultăților economice

China plasează iar milioane de persoane în carantină Covid în ciuda dificultăților economice

Orașe importante din China precum Shenzhen, Guangzhou și Dalian se confruntă din nou cu restricții dure pentru prevenirea răspândirii cazurilor de coronavirus în ciuda protestelor și a datelor care arată că astfel de măsuri sufocă economia, relatează The Guardian.

Carantina din Dalian va dura cinci zile și va afecta aproximativ jumătate din populația de 6 milioane de locuitori ai orașului. Cu toate acestea, măsura poate fi prelungită în funcție de numărul de cazuri, precum au făcut autoritățile chineze în repetate rânduri în trecut, cel mai ilustrativ fiind orașul Shanghai care a stat 2 luni în carantină strictă.

În Shenzhen, cel puțin 4 districte, care cumulează circa 9 milioane de rezidenți, au dispus închiderea tuturor activităților de divertisment și culturale și reducerea numărului de persoane acceptate în restaurante pentru câteva zile.

Guangzhou, oraș care are 19 milioane de persoane, a înregistrat doar 5 cazuri de coronavirus, dar autoritățile au decis marți să introducă mai multe măsuri, precum închiderea activităților de divertisment în spații închise și a restaurantelor într-un district al orașului. De asemenea, au fost închide grădinițele, școlile primare și liceele din acest district, iar transportul public a fost redus.

Au fost impuse carantine parțiale în alte orașe, cum ar fi Chengdu în sud-vest, Shenyang în nord-est și Jishui în sud-est.

Potrivit Capital Economics, 41 de orașe, responsabile pentru 32% din PIB-ul Chinei, se află în prezent în mijlocul focarelor – cel mai mare număr din aprilie. Miercuri, datele au arătat că economia stagnează din cauza aplicării politicii „zero cazuri Covid”, dar autoritățile chineze rămân printre puținele de la nivel mondial care nu au trecut la conviețuirea cu virusul.

Organizația Mondială a Sănătății a numit politica Chinei nesustenabilă. Luni, un think thank chineze a recurs la un gest rar de disidență. Centrul de Cercetare Anbound a spus că guvernul președintelui Xi Jinping trebuie să se concentreze pe restabilirea creșterii economice precum Statele Unite, Europa și Japonia și a criticat măsurile sanitare, cerând o schimbarea pentru preveni un „blocaj economic”.

China a raportat marți 1.717 cazuri de transmitere locală, 52 dintre ele în provincia Liaoning, unde se află Dalian. Majoritatea cazurilor au fost raportate în provincia Sichuan, a cărei capitală este Chengdu, iar cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

Libertatea