Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat de persoane necunoscute

Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat de persoane necunoscute

Deputatul minorității evreiești Silviu Vexler a anunțat sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, că Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat de persoane necunoscute, iar 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse.

„Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi?Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme, sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă”, a scris Silviu Vexler pe Facebook.

El a arătat că speră ca de această dată să fie identificați vinovații, iar autoritățile să nu dea vina, ca în alte cazuri, pe fenomene meteo extreme sau pe copii.

„Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?”, a conchis deputatul.

Poliția a fost sesizată și face cercetări.

„La data de 3.06.2021, Secţia nr. 2 de Poliţie Ploieşti a fost sesizată cu privire la faptul ca un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, fiind căzute pe sol. Cu ocazia cercetării la fața locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte”, a transmis, duminică, Poliţia Judeţeană Prahova la solicitarea News.ro.

În 2019, Cimitirul Evreiesc din Huși a fost vandalizat, 73 de monumente funerare fiind distruse. Polițiștii de investigații criminale din cadrul IPJ Vaslui au anunțat ulterior că suspecți sunt trei minori.

Libertatea