Cinci logopezi din Hong Kong, condamnați la închisoare sub acuzația de „spălare a creierului” copiilor cu desene animate

Cinci logopezi din Hong Kong, condamnați la închisoare sub acuzația de „spălare a creierului” copiilor cu desene animate

Cei cinci au fost condamnați miercuri în temeiul unei legi privind răzvrătirea din epoca colonială a Hong Kong într-un caz denunțat de activiștii pentru drepturile omului drept „un act de represiune alarmantă”, relatează Reuters.

Ei au primit 19 luni de pușcărie pentru conspirația de a publica cărți tendențioase pentru copii, cu desene animate cu oi care se luptă cu lupii pe care procurorii le-au considerat ca având mesaje antiguvernamentale.

Judecătorul districtual Kwok Wai Kin a spus că inculpații trebuie să fie pedepsiți „nu din cauza publicării sau a cuvintelor folosite, ci din cauza vătămării cauzate sau a riscului de a leza mintea copiilor”, spunând că lucrările au semănat semințe de „instabilitate”.

„Ceea ce inculpații le-au făcut copiilor cu vârsta de 4 ani și peste a fost de fapt un exercițiu de spălare a creierului cu scopul de a-i îndruma pe copiii foarte mici să le accepte opiniile și valorile”, a spus Kwok.

Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan și Marco Fong, cu vârste cuprinse între 26 și 29 de ani, au fost condamnați de Kwok, care a fost ales de liderul orașului pentru a judeca cazurile de securitate națională.

Cărțile se refereau la evenimente, inclusiv protestele în masă pro-democrație din 2019 și cazul a 12 protestatari pentru democrație care au fugit din Hong Kong cu barca cu motor în 2020 și au fost capturați de paza de coastă chineză.

Într-o carte, lupii vor să ocupe un sat și să mănânce oile, care la rândul lor încep să riposteze.

Este pentru prima dată când un asemenea este judecat de la protestele din 2019 și de la impunerea unei legi privind securitatea națională în Hong Kong de către Beijing în 2020, despre care oficialii au spus că este vitală pentru restabilirea ordinii publice.

Libertatea