Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, intrat în vizorul DNA

Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, intrat în vizorul DNA

Ion Rădoi, care a intrat miercuri în atenția DNA într-un dosar de corupție, are 59 de ani, este lider de sindicat la metrou de mai bine de 15 ani și a fost parlamentar PSD. Ion Rădoi este cunoscut drept „omul cu greva de la metrou”, după ce pe 26 martie a avut loc un protest spontan în subteran, care a paralizat circulația în București.

Ion Rădoi, președinte al Sindicatului Liber din Metrou (USLM), a devenit șef peste spațiile comerciale și cele publicitare de la metrou din 2005.

Firma sindicatului a avut în 2019 o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, din care 6,2 milioane profit, conform Hotnews.

Ce studii are Ion Rădoi

În CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților în urmă cu mai bine de 15 ani, Ion Rădoi a trecut la capitolul studii Facultatea de Electronică din București și Facultatea de Telecomenzi Feroviare.

De asemenea, Rădoi a scris că are studii sociale și sindicale în Anglia, SUA și Israel.

Ion Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București, apoi a devenit președinte la Unitatea Sindicatul Lider Metrou, vicepreședinte al Blocului Național Sindical și președinte al Convenției Naționale a Transporturilor.

Parlamentar din partea PSD

Presa îl menționează ca lider al sindicatului de la metrou încă din 2005, când figura ca senator în Parlamentul României. De altfel, el a intrat în Parlamentul României în 2000 din partea PDSR, partid care ulterior a devenit PSD.

A urmat legislatura din perioada 2004-2008, unde a fost senator PSD Giurgiu.

În urma grevei spontane din 26 martie de la metroul bucureștean, social-democrații au transmis că „orice legătură dintre PSD și președintele organizației sindicale Unitatea Sindicatul Liber Metrou a încetat în urmă cu 13 ani”.

Venitul lui Ion Rădoi, mai mare decât al lui Iohannis

Liderul organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou încasează lunar, din banii strânși în principal din cotizațiile membrilor de sindicat, aproximativ 4.000 de euro, a scris Hotnews.

Conform ultimei declarații de avere depusă în 2020 la Agenția Națională de Integritate, Ion Rădoi a avut un venit anual net în 2019 de 227.882 de lei, adică 3.857 de euro.

Spre comparație, Klaus Iohannis a câștigat în 2020, din salariul de președinte, aproximativ 3.200 de euro lunar, potrivit declarației de avere.

De asemenea, Ion Rădoi deține mai multe terenuri: unul agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și unui extravilan, toate patru cumpărate în perioada 2001-2004, cât a ocupat funcția de deputat.

Totodată, Ion Rădoi mai are și un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia, obținută în urma divorțului și o casă de locuit în Giurgiu.

Conform declarației de avere, Ion Rădoi conduce o mașină marca Audi A6 din 1999 și a precizat că deține ceasuri și bijuterii în valoare de 6.500 de euro.

Libertatea