Ciucă, apel la istorie: „Finalul celui de Al Doilea Război Mondial trebuie să reamintească soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor”

Ciucă, apel la istorie: „Finalul celui de Al Doilea Război Mondial trebuie să reamintească soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor”

Rusia a declanșat un război de cucerire în Ucraina şi „pune sub semnul întrebării securitatea în Europa”, iar rațiunea și pacea trebuie să revină cât mai rapid, a transmis premierul Nicolae Ciucă în mesajul pentru ziua de 9 mai, când Rusia lui Putin va celebra victoria împotriva Germaniei naziste în cel de Al Doilea Război Mondial și încheierea ultimei mari conflagrații în Europa.

„Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de Al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreapta a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est”, a declarat Nicolae Ciucă, referindu-se la ziua de 9 mai 1945, care a marcat încheierea celui de Al Doilea Război Mondial în Europa, victoria fostei Uniuni Sovietice și capitularea Germaniei naziste.

Șeful Executivului a precizat că Al Doilea Război Mondial a însemnat 6 ani de suferință „pentru întreaga omenire”, iar pentru Europa „a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană și, de asemenea, eroismul rezistenței vitejești a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominației străine”.

Ciucă a revenit apoi la prezent și la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Credeam că Al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară și bombele au pus la pământ orașe, sate, oameni, vieți și destine. Din păcate nu a fost așa: astăzi, Rusia a declanșat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internațional, lumea bazată pe reguli.

Premierul Nicolae Ciucă:

„Sărbătoarea încheierii războiului și înfrângerii Germaniei naziste trebuie să fie un moment de mobilizare, dar și de speranță pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasiunanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU”, a mai transmis premierul.

Șeful Executivului a menționat că finalul celui de Al Doilea Război Mondial „trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea”.

„Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând”, a mai spus Ciucă.

6 ani de război, zeci de milioane de morți

Al Doilea Război Mondial a fost un război global, care a durat din 1939 până în 1945. Uciderea civililor, Holocaustul și bombardamentele au dus la un număr estimat de morți de aproximativ 50 de milioane. Liderul nazist Adolf Hitler s-a sinucis în ultimele zile ale conflagrației, iar Rusia condusă de Iosif Stalin a proclamat victoria la 9 mai 1945.

Ziua Victoriei, celebrată de țara condusă de Vladimir Putin pe 9 mai, este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale și o comemorare a sacrificiilor și pierderilor suferite de fosta URSS pentru înfrângerea Germaniei naziste.

Libertatea