Cod galben de instabilitate atmosferică pentru jumătate de țară. Prognoză specială pentru București

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru jumătate de țară. Prognoză specială pentru București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o atenționare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 28 de județe din țară și municipiul București, in intervalul 11 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 22:00.

ANM precizează că, pe parcursul zilei de vineri, 11 iunie, în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru jumătate de țară. Prognoză specială pentru București
Sursa: ANM

De asemenea, ANM a emis o actualizare meteorologică pentru perioada 11 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 23:00 când vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă,11 și 12 iunie, îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, 12/13 iunie, aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică, 13 iunie, toate regiunile.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Prognoză București

ANM trasmite că, îndeosebi în cursul după-amiezelor, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat peste 25 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi de 24…25 de grade, iar cele minime de 13…16 grade. Duminică, 13 iunie, valorile termice vor fi în scădere astfel încât temperatura maximă va fi de 22…23 de grade.

Libertatea