Codul Rutier – De la ce vârstă poţi conduce un scuter şi ce permis îţi trebuie

Codul Rutier – De la ce vârstă poţi conduce un scuter şi ce permis îţi trebuie

Vârsta reprezintă una dintre principalele condiții impuse de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu completările și modificările ulterioare în ceea ce privește dobândirea permisului de conducere.

Visul oricărui adolescent care împlinește vârsta de 18 ani este aceea de a urma cursurile unei școli de șoferi și apoi să susțină examenul pentru a obține permisul auto. Cele mai recente statistici arată că cei mai mulți șoferi sunt cei care dețin permis categoria „B”.

Pentru că suntem în era tranziției către electromobilitate, la modă sunt scuterele electrice, care au devenit extrem de populare în rândul tinerilor din țara noastră.

Dacă te numeri printre aceștia și intenționezi să-ți cumperi un scuter, însă nu cunoști prevederile legale în vigoare referitoare la dreptul de a conduce un astfel de vehicul, noi îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Ai sau nu ai nevoie de permis pentru a conduce un scuter electric?

Conform prevederilor Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maxim prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h.

Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc.

De asemenea, acest vehicul este disponibil și în versiune „full electric” dotată cu un motor a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW. În plus, masa proprie nu trebuie să fie mai mare de 350 de kilograme, neincluzând bateriile.

Pentru a conduce un scuter electric pe drumurile publice din România legislația în vigoare te obligă să deții permis de conducere, indiferent de categorie.

Vei putea conduce fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h. De asemenea, ai obligația să te deplasezi cu aceste vehicule doar pe pistele destinate bicicletelor, acolo unde acestea există.

Conform legislației rutiere, toate vehiculele a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h sunt înregistrate ca mopede la primărie și, drept urmare, vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.

De la ce vârstă poți conduce un scuter electric?

Dacă deții permis de conducere categoria „B”, vei putea conduce un scuter electric pe drumurile publice fără alte cerințe sau examene. În schimb, există alte modele de scutere electrice pentru care este nevoie de permis categoria „A” deoarece au viteza maximă de peste 45 km/h.

În ceea ce privește vârsta la care poate fi condus un scuter electrice, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au acest drept, însă doar după ce obține permisul de conducere categoria „AM”. Proba practică pentru această categorie constă în verificarea aptitudinilor într-un poligon auto.

Pentru a obține permisul de conducere pentru scuter va trebui să te înscrii la școala de șoferi, situație în care vei avea nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fișă medicală, taxă de examen, taxă de permis și de celelalte documente necesare pentru obținerea permisului categoria „B”.

Care este vârsta la care poți dobândi permisul de conducere

Pentru obţinerea permisului de conducere, vârsta persoanei în cauză este una dintre condiţiile impuse de legislația auto în vigoare, indiferent de categoria auto pentru care se doreşte carnetul de şofer.

Conducătorii auto au dreptul să conducă un anumit tip de autovehicul corespunzător uneia dintre categoriile existente, cu condiția să aibă cel puțin 18 ani. Excepție fac cei care conduc mopede, motociclete ușoare (scutere) și cvdricicluri. În aceste cazuri, vârsta minimă necesară este de 16 ani.

În cele ce urmează îți prezentăm vârstele minime impuse de Codul Rutier pentru fiecare categorie de permis auto în parte:

16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1;18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;20 ani şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A;21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW;24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

Foto: Shutterstock/123rf.com

Citeşte şi: Codul Rutier 2022 – Indicatoare de circulație pe care românii nu le cunosc așa de bine

Libertatea