Comisarul pentru Drepturile Omului în Ucraina, noi mărturii despre atrocități: „Copiii au fost abuzați în fața părinților, mamele au fost violate în fața copiilor”

Comisarul pentru Drepturile Omului în Ucraina, noi mărturii despre atrocități: „Copiii au fost abuzați în fața părinților, mamele au fost violate în fața copiilor”

„Toate datele sunt documentate drept crime de război și vor fi folosite în instanță, în viitor. Cu sprijnul UNICEF, am deschis o linie telefonică la care au apelat deja 830 victime ale abuzurilor sexuale, solicită acordarea de asistență psihologică”, a declarat Liudmila Denisova, Comisar pentru Drepturile Omului în Ucraina, într-un interviu pentru publicația poloneza Onet.

„Nu știm încă numărul exact de oameni au fost abuzați sexual. Rușii au violat femei, bărbați, adolescenți și copii. Multe fete de 13-14 ani sunt acum însărcinate și nu pot face avort. Cei care au suferit aceste atrocități au nevoie de ajutor psihiatric”, a afirmat Denisova.

Comisarul afirmă că sunt multe cazuri în care „copiii au fost violați în fața părinților și părinții – în fața copiilor lor. Avem un caz când mama a fost violată în fața unui băiețel de 6 ani, iar femeia a murit. Există un caz când un băiat de 11 ani a fost violat timp de 10 ore în fața mamei sale, care era legată de un scaun. Doi soldați au abuzat una dintre surori, iar un altul o obliga pe cealaltă să vadă ceea ce se întâmlă. Urlau că așa vor face în cazul fiecărei «prostituate naziste»”.

Potrivit victimelor, agresorii sunt tineri, „de 20-25 de ani. Violența sexuală este o armă folosită de ruși pentru a distruge poporul ucrainean. Acesta este un genocid”.

Peste 200.000 de locuitori din Mariupol au fost deportați cu forța din Ucraina în Rusia, a mai spus Denisova.

„Pur și simplu ne fură copiii”

„Înainte de asta, trec prin tabere de filtrare. Soarta oamenilor care nu au trecut de aceste lagăre este necunoscută. Știu că Rusia a întocmit liste pentru relocarea cetățenilor noștri pe teritoriul său înainte de război. Căutăm peste 16.000 dintre cetățenii noștri, un sfert dintre ei sunt din Mariupol. În total, potrivit presei ruse, au fost deportați deja peste un milion de ucraineni. Dintre aceștia, 200.000 de copii, peste 2.000 de orfani. Ei pur și simplu ne fură copiii! Învață limba rusă, li se eliberează documente rusești. Distrug identitatea națională. Și acesta este, de asemenea, un semn de genocid”, a subliniat comisarul ucrainean.

Denisova spune că, în urma schimburilor de prizonieri, peste 100 de militari ucraineni au fost deja eliberați, dar „sunt în stare groaznică”.

„Unii au fost luați prizonieri la Mariupol și torturați. Li s-au pus pungi pe cap și le-au legat mâinile de masă, apoi au pornit ferăstrăul. Oamenii erau terorizați, nu știau dacă li se va tăia degetul sau mâna, cu totul”, afirmă Denisova.

„30 de oameni au primit 1,5 de apă pe zi”

„Răniții au fost ținuți fără apă, alimente și medicamente. 30 de persoane au primit 1,5 litri de apă pe zi. Sunt în stare foarte gravă, nici măcar nu li s-au administrat analgezice. Apoi acești prizonieri au fost duși la Rostov, Kursk, Taganrog, Briansk. Au fost audiați de anchetatorii FSB timp de o lună. Sunt oameni care au membrele degerate… Timp de cinci ore i-au transportat spre locul convevit pentru laschimb pe platforme feroviare de marfă. Oamenii au nevoie de ajutor mental, au tulburări”, a adăugat Denisova.

„Prizonierii trebuie tratați uman, să primească hrană și îngrijiri medicale. Nu suntem fiare!”, afirmă comisarul.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Suspilne.media

Libertatea