Comisia Europeană, observații critice la adresa PNRR, de la infrastructură, până la educație

Comisia Europeană, observații critice la adresa PNRR, de la infrastructură, până la educație

Comisia Europeană a transmis, joi, 10 iunie, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR), criticile vizând faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte, potrivit Hotnews.

PNRR, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral pe 2 iunie. Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană în baza PNRR, 29,2 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

Comisia Europeană a transmis joi, 10 iunie, zeci de observaţii pe tema PNRR, conform Hotnews.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte Sistemul de management al apei, una dintre critici vizează faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.

În ceea ce priveşte Transportul sustenabil, Comisia Europeană menţionează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.

Despre Fondul pentru Valul Renovării nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii

La alte investiţii se precizează că nu sunt furnizate punctele de referinţă şi metodologia de cost.

Referitor la Fondul local pentru tranzitia verde şi digitală, CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte.

Şi la proiectul România Educată există critici, una dintre acestea vizând faptul că Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu grupate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, la Antena 3, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost „pulverizat” de Comisia Europeană. „Pur şi simplu, Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinaţie către firmele de consultanţă politică ale lor. Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o ruşine”, a afirmat Ciolacu, potrivit News.ro.

Libertatea