Comitetul de vaccinare, informare privind cazuri de tromboze, după vaccinarea cu AstraZeneca: „Sindromul este extrem de rar”

Comitetul de vaccinare, informare privind cazuri de tromboze, după vaccinarea cu AstraZeneca: „Sindromul este extrem de rar”

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, joi, că sindromul de tromboză este o reacţie adversă extrem de rară după vaccinarea cu serul AstraZeneca și recomandă în continuare efectuarea rapelului cu același vaccin.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 informează că în urma raportărilor privind reacția adversă extrem de rară – sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) – după vaccinare cu AstraZeneca, compania producătoare a continuat colectarea și analizarea datelor din sistemele de farmacovigilență, conform cerințelor organismelor de reglementare.

În baza de date deținută de AstraZeneca, au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani.

CNCAV precizează că simptomele de sindrom de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca includ:

dificultăți de respirație; durere în piept; umflarea picioarelor; durere abdominală puternică și persistentă; dureri de cap persistente; vedere încețoșată; pete mici de sânge sub piele, la distanță de locul administrării vaccinului.

Rata incidenței în populația vaccinată calculată de AstraZeneca

Compania a calculat frecvența acestor reacții pe baza datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și Strategiei Industriale din Marea Britanie:

Rezultatele au arătat că incidența STT de până în 14 zile de la administrarea primei doze este de 8,1/1.000.000, iar după doza de rapel, incidența STT până în 14 zile scade până la 2,3/1.000.000.

CNCAV informează că Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a elaborat un ghid referitor la vaccinarea cu a doua doză de AstraZeneca, la sfârșitul lunii iunie 2021.

Potrivit documentului, incidența STT la persoanele cu vârstă mai mică de 50 de ani, după prima doză este: un caz/50.000 (20 de cazuri/1.000.000); iar incidența STT după doza de rapel este sub 1/1.000.000, niciunul din aceste cazuri nu a fost confirmat.

Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei 2, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu AstraZeneca este continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin.

CNCAV:

Autoritățile precizează că doar în cazurile de contraindicație pentru efectuarea rapelului cu vaccinul AstraZeneca se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranță.

Discuții despre administrarea unui ser diferit la rapel au apărut după ce au fost raportate tromboembolii în urma inoculării AstraZeneca și s-a pus problema trecerii la Pfizer sau Moderna pentru a doua doză, deși acestea sunt făcute cu o tehnologie diferită – ARN mesager.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni, 12 iulie, printr-unul din cercetătorii săi de top, că amestecarea vaccinurilor anti-COVID este ca o loterie și nu o recomandă.

În urmă cu o lună, Italia a autorizat administrarea unui vaccin anti-COVID diferit la rapel. Agenția națională a medicamentului din Italia a anunțat că persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca vor putea solicita un ser diferit la rapel.

În România, Comitetul de vaccinare anti-COVID a amânat luarea unei decizii în acest sens. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, a anunțat marți, 6 iulie, că se așteaptă noi date științifice, mai concludente, înainte de a le permite românilor care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca să primească la rapel Pfizer sau Moderna.

Comunicatul CNCAV integral:

Libertatea