Continuă războiul dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila pentru SMURD. Mesajul șefului DSU

Continuă războiul dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila pentru SMURD. Mesajul șefului DSU

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a postat pe Facebook imagini de la o operațiune de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă și a adus noi argumente în sprijinul ideii că SMURD, structură dezvoltată de el, nu trebuie să ajungă la Ministerul Sănătății. „Acest caz face parte din așa pretinsele numai 9% din cazurile sistemului de urgență rezolvate de SMURD”, a transmis Arafat, cu referire la procentul vehiculat de instituția condusă de ministrul Alexandru Rafila.

Raed Arafat a precizat că echipa SMURD acționează profesionist în situații de salvare pentru că a beneficiat de trei ani de pregătire adecvată. 

„Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreuna și cu salvamontiștii ca să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană”, a scris Raed Arafat pe Facebook duminică seară, 8 mai, cu referire la operațiunea de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă după ce s-au răsturnat cu ATV-ul.

În acest context, secretarul de stat în MAI a negat varianta transmisă de Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, potrivit căreia serviciile SMURD rezolvă doar 9 la sută din cazurile sistemului de urgență.

Ne lasă de înțeles într-un comunicat al Ministerului Sănătății că SMURD este nesemnificativ pentru că rezolvă doar 9%. Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparația este făcuta tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează. SMURD nu intervine la codul verde, ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere.

Raed Arafat, mesaj pentru Alexandru Rafila în privința SMURD:

Arafat a subliniat că va veni cu date concrete despre activitatea sectorului de urgență și va demonstra că „fiecare componentă din acest sector are importanța ei și nu poate fi înlocuită”.

De unde a pornit conflictul Rafila-Arafat

În aprilie, Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege privind reorganizarea instituţiei, în care era precizat că asistenţa medicală de urgenţă trebuie coordonată de către DSU, condus de Raed Arafat. 

În replică, ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că el nu a fost informat despre acest proiect. „Am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a spus ministrul PSD al Sănătății pe 7 aprilie.

Rafila a precizat că SMURD este o structură a DSU, care şi-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii ale sistemului de sănătate este absolut necesară, „pentru că nu funcţionează separat”.

Tot pe 7 aprilie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că el nu este de acord ca SMURD să treacă de la DSU, instituție condusă de Raed Arafat, în subordinea Ministerului Sănătății. „Doamne-ferește! Nu cred că își dorește așa ceva domnul Rafila și cred că nu s-a exprimat corect. Este exclus să susțin așa ceva”, a spus Marcel Ciolacu.

Libertatea