Cremă de zahăr ars – rețeta clasică explicată pas cu pas

Cremă de zahăr ars – rețeta clasică explicată pas cu pas

Crema de zahăr ars împreună cu rețeta de salam de biscuiți sau chec nu lipsește niciodată de pe masa festivă de sărbători. Este un desert care se pregătește ușor și care are același gust delicios de fiecare dată. Citește mai jos rețeta clasică pentru cremă de zahăr ars.

Crema de zahăr ars este o rețetă dulce foarte ușor de făcut acasă dacă urmărești câțiva pași esențiali. Este un desert bine însiropat care se servește întotdeauna cald și este numai bun în zilele friguroase de iarnă.

Rețetă cremă de zahăr ars

Ingrediente
8 ouă; 1 L lapte; 300 gr zahăr tos fin; O păstaie de vanilie.

Cremă din zahăr ars
Cum se face crema de zahăr ars
Cremă de caramel
Cremă de zahăr ars

Mod de preparare

Jumătate din cantitatea de zahăr fin se pune într-un vas mai mare din metal, cu margini înalte care ulterior poate fi și introdus în cuptor. Se pune zahărul la topit la foc mic și se amestecă din când în când pentru a nu se arde. Se topește zahărul până acesta capătă o culoare aurie.

Când este complet topit, focul se stinge și se rotește cratița astfel încât pereții și fundul vasului să fie îmbrăcați pe jumătate în caramelul obținut. Vasul se lasă la răcit la temperatura camerei până când caramelul se răcește bine.

Descoperă și cum se face prăjitura Fanta

Între timp, se pregătește compoziția pentru cremă. Se pun ouăle într-un vas încăpător, se adaugă restul de zahăr, semințele de la păstaia de vanilie și un praf de sare și se mixează totul la viteză medie pentru aproximativ 3-4 minute. Se adaugă și laptele rece și se mai mixează timp de încă un minut la viteză medie.

Compoziția cu ou se toarnă în cratița cu caramelul rece și cratița se pune într-o altă cratiță mai mare, care este umplută până la jumătate cu apă rece. Ambele cratițe se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C și se lasă să fiarbă pentru aproximativ o oră.

Știi care este rețeta pentru cel mai bun tort diplomat?

La fiecare 15 minute este important să se mai completeze cu aproximativ 50 ml de apă rece în cratița de sub cu apă. Astfel, vei împiedica fierberea apei în clocote și nu vei obține o cremă cu găuri.

Când timpul a trecut, cuptorul se oprește, iar crema de caramel se mai lasă la bain-marie pentru încă 10 minute, după care se scoate și se lasă să se răcească complet la temperatura camerei. Când s-a răcit bine, se pune la frigider unde se păstrează până a doua zi.

Pentru a așeza crema de zahăr ars pe platou, se desprind cu grijă marginile cremei de cratiță cu ajutorul unui cuțit. Se pune o farfurie mare cu margini înalte sau un platou deasupra cratiței, drept capac, și cu o mișcare rapidă se răstoarnă repede crema pe platou. Crema are mult sirop și din acest motiv are nevoie de o cratiță adâncă în care să fie răsturnată.

Crema de caramel este gata. Poate fi servită oricând, deoarece are un gust absolut delicios.

Rețetă de creme brulee – cremă de zahăr ars franțuzească

Delicious hazelnut-coffee creme brulee served in white ramekin with with fresh berries and mint leaves

Creme Brulee este una dintre cele mai celebre deserturi internaționale. În România a numim cremă de zahăr ars și am adaptat puțin rețeta. Iată rețeta originală de creme brulee.

Ingrediente pentru creme brulee

500 ml smântână pentru frișcă1 păstaie de vanilie5 gălbenușuri1 vârf cuțit sare50 g zahăr tos4 linguri zahăr brun/ zahar tos pentru ars

Mod de preparare creme brulee

Se pune zahărul peste gălbenușuri în ploaie, se adaugă un vârf de cuțit de sare și se mixează compoziția până când își dublează volumul, iar gălbenușurile s-au decolorat.

Se adaugă semințele de la păstaia de vanilie în smântâna pentru frișcă și se încălzește pe foc până aproape de temperatura de fierbere. Înainte de a fierbe, se adaugă peste ouă și se mixează compoziția, adăugându-se restul zahărului.

Compoziția se împarte în patru boluri termorezistente și apoi acestea se pun într-o tavă adâncă. Se adaugă apă fierbinte până la jumătatea bolurilor și se pune tava în cuptorul preîncălzit la 140°C.

Se țin la cuptor în jur de 35-45 minute, după care se scot și se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune la frigider minim 30 minute.

După ce s-a răcit bine, se presară zahărul tos și se arde cu torța de bucătărie pentru a se topi și carameliza și a forma o crustă crocantă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Libertatea