Cuba confirmă că un protestatar a fost ucis. Alte 100 de persoane sunt arestate, dar Havana neagă orice „explozie socială”

Cuba confirmă că un protestatar a fost ucis. Alte 100 de persoane sunt arestate, dar Havana neagă orice „explozie socială”

Autoritățile din Cuba au confirmat că un protestatar a murit, în urma unei intervenții a forțelor de ordine, în timpul manifestațiilor împotriva regimului de la Havana. Alte 130 de persoane au fost arestate sau sunt date dispărute, inclusiv jurnaliști care relatau despre proteste. În acest timp, însă, oficialii neagă că țara se confruntă cu o mișcare de proteste, cea mai amplă din ultimele decenii, relatează BBC News și AFP.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani este prima victimă a protestelor față de regimul de la Havana. Nu sunt multe detalii despre cum acesta a murit, însă presa de stat anunță că acesta a fost implicat într-o manifestație din fața unei clădiri guvernamentale, urmată de confruntări. Și alți manifestanți au fost răniți, iar martorii vorbesc despre o intervenție în forță a polițiștilor.

Unul dintre ei a declarat, pentru agenția Reuters, că polițiștii „și-au scos armele și au început să tragă”. „Cred că comuniștii au pierdut controlul, nu au nicio soluție pentru această situație”, a mai spus el.

În parale cu protestele anti-regim, susținători ai președintelui s-au adunat în fața Congresului din Havana pentru a contracara mișcările de protest. Numărul lor a fost mult mai scăzut decât cel al celor care au strigat „Jos dictatura”

Trei disidenți, reținuți de autorități

Alte 130 de persoane au fost reținute sau date dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro.

Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării. În plus, printre cei care au fost reținuți se numără și o jurnalista care colabora cu publicația ABC din Spania. Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, a fost reținută în Havana.

„Arestarea unei jurnaliste de la media spaniolă ABC mi se pare nepotrivită”, a reacţionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei să respecte dreptul cubanezilor de a „manifesta liber”.

Anterior, Dina Stars, o vedetă YouTube, a fost arestată acasă de poliţişti în timp ce vorbea în direct la o emisiune de televiziune spaniolă.

Cuba încearcă să minimalizeze amploarea manifestațiilor

În timp ce protestele cuprind tot mai multe orașe, autoritățile au negat orice „explozie socială”.

„La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său”, a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă.

El a numit manifestațiile „tulburări la o scară foarte limitată” și a afirmat că „țara este în condiții complet normale”.

În plus, la fel ca și președintele Miguel Diaz-Canel, ministrul a acuzat SUA că se află în spatele acestor proteste. În total, proteste au avut loc începând de duminică în aproximativ 40 de localități, unde oamenii au strigat „Ne este foame”, „Libertate” şi „Jos dictatura”.

Străzile din Havana sunt aproape goale, dar numărul ofițerilor și al militarilor prezenți pe străzi a crescut

În Havana, ziua de marți a fost una aparent liniștită, însă străzile au fost împânzite de polițiști și militari, iar internetul a fost în continuare întrerupt.

De altfel, observatorul specializat Netblocks a raportat întreruperi în Cuba pe reţelele sociale importante şi pe platformele de comunicare, cum ar fi Whatsapp şi Facebook.

Washingtonul a lansat un apel restaurarea rapidă a „tuturor mijloacelor de comunicare, online şi offline”, dar în același timp au lăsat să înțeleagă că nu vor permite intrarea cubanezilor care încearcă să fugă pe mare din țara lor.

Libertatea