Cum afli norma de poluare a mașinii tale

Cum afli norma de poluare a mașinii tale

Norma de poluare a mașinii se poate afla foarte ușor, din Cartea de Identitate a Vehicului sau online, pe site-ul Registrului Auto Român. Dacă ești șofer și vrei să știi ce normă de poluare are mașina ta, vei afla răspunsul în articolul următor.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București, la începutul anului 2020 ar fi urmat să fie introdusă așa-numita taxă „Oxigen” a mașinilor care circulă prin Capitală. Această taxă, care avea ca unic criteriu de aplicare norma Euro a autovehiculelor, a provocat o stare de confuzie în rândul şoferilor deoarece mulţi nu ştiau ce normă de poluare are mașina personală.

Primăria Capitalei a renunțat, însă, la vinieta Oxigen înainte să fie implementată, în urma valului de nemulțumiri exprimate de bucureșteni cu ocazia unui referendum improvizat pe Facebook.

Cu toate acestea, conducătorii auto ar trebui să cunoască norma de poluare a mașinii pe care o dețin. În articolul de astăzi îți vom spune ce înseamnă clasificarea Euro şi unde poate fi aceasta găsită.

Cum poți afla norma de poluare a mașinii tale?

Pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto din țara noastră, Registrul Auto Român (RAR) propune două modalități foarte simple de a afla norma de poluare a unei mașini înmatriculată în România.

Prima dintre acestea constă în consultarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV), în care norma Euro este menționată într-o formă mai mult sau mai puțin codificată.

A doua metodă, care este la fel de simplă, presupune parcurgerea de către șoferul interesat a mai multor pași în baza de date online a RAR.

Cum afli din CIV norma de poluare a mașinii tale?

Norma de poluare nu este menționată în certificatul de înmatriculare al mașinii (talon), ci doar în Cartea de Identitate a Vehiculului. Aceasta este eliberată de RAR la prima înmatriculare și, de obicei, este ținută acasă de șoferi.

După cum bine se știe, există mai multe tipuri de cărți de identitate (CIV). De aceea, îți vom explica unde găsești norma de poluare în funcție de CIV.

CIV de tip nou

În cazul în care deții un CIV de tip nou, vei putea găsi norma Euro în două locuri, și anume:

la punctul 6 🡺 Număr național de registru – ultimele două simboluri din șirul de caractere;la punctul 17 🡺 Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Cum afli norma de poluare a masinii din CIV de tip nou

CIV de tip vechi

În acest caz, norma de poluare poate fi identificată după cum urmează:

la punctul 5 🡺 Numărul de omologare – ultimele două simboluri din șirul de caractere reprezintă norma Euro. 

Caracterele menționate în CIV-ul de tip vechi se interpretează în felul următor:

Euro 6 🡺 E6, R6, T6;

Euro 5 🡺 E5, R5, RE, T5, H5;

Euro 4 🡺 E4, R4, K4, T4, H4;

Euro 3 🡺 E3, R3, T3, H3;

Euro 2 🡺 E2, R2, K2, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;

Euro 1 🡺 E1, R1, K1, T1, H1;

Non-euro 🡺 orice alte combinații de două caractere alfanumerice.

Cum afli norma de poluare a masinii din CIV de tip vechi

Cum afli online norma de poluare a mașinii tale?

A doua modalitate prin care poți afla norma de poluare a mașinii tale este aplicația Istoric Vehicul. Pașii pe care trebuie să-i parcurgi sunt următorii:

Accesează site-ul www.rarom.ro;Apasă butonul Istoric Vehicul situat în partea de sus a paginii principale;Introdu o adresă de e-mail valabilă (n.n. – este necesară pentru a primi un cod unic de securitate);Confirmă adresa de e-mail;Introdu numărul de identificare al mașinii (seria de caroserie/șasiu);

Introdu codul de securitate primit prin e-mail;Apasă butonul Validează;

Informațiile solicitate le vei primi în câteva secunde pe e-mail sub forma unui document pdf.

Norma de poluare din istoricul vehiculului

Atenție! Pentru autovehiculele aduse din alte țări membre UE, pentru care nu au fost încă întocmite documentele, norma de poluare se poate afla doar printr-o cerere pe care o adresezi Registrului Auto Român.

Libertatea