Cum afli parola de la Wi-Fi, în cazul în care ai uitat-o

Cum afli parola de la Wi-Fi, în cazul în care ai uitat-o

Pentru a fi în permanență în legătură cu lumea din jur este obligatoriu să fii conectat în permanență la internet, fie pe telefonul mobil, pe tabletă ori pe laptop. De aceea, tot mai mulți utilizatori își setează acasă o rețea wireless pe care și-o securizează cu ajutorul unei parole pentru a împedica accesul oricui la acea rețea.

Pentru a fi siguri că parola nu poate fi aflată cu ușurință, este vital să setezi o parolă cât mai complexă care să conțină litere, cifre și simboluri și să o salvezi pe dispozitivele mobile din casă sau să o notezi undeva într-un loc sigur.

Dar, ce te faci dacă nu ai salvat-o, nici nu ai scris-o undeva și pur și simplu o uiți? Din fericire, există câteva metode prin care îți poți recupera parola și, eventual, schimba.

Cum afli parola cu ajutorul router-ului Wi-Fi

De regulă, router-ul wireless pe care îl primești de la furnizorul serviciului de internet este gata configurat, iar numele și parola rețelei tale sunt scrise pe o etichetă lipită pe spatele carcasei dispozitivului.

Trebuie să știi că acest lucru este valabil numai în situația în care nu ai modificat parola predefinită. În funcţie de producătorul router-ului şi de tipul de securitate setat, parola rețelei Wi-Fi poate să poarte şi alte denumiri, și anume „cheie de securitate”, „cheie wireless”, „cheie WEP”, „cheie WPA” sau „WPA2”.

Dacă ai schimbat parola sau ai resetat router-ul va trebui să aplici una dintre metodele de mai jos.

Cum afli parola salvată în Windows

Dacă ai uitat parola rețelei wireless o poți afla folosind un alt laptop cu sistem de operare Windows care este deja conectat la repsectiva rețea. Pentru a afla parola va trebui să parcurgi pașii următori:

În funcție de versiunea de Windows ce rulează pe laptopul de pe care încerci să afli parola, trebuie să alegi una dintre următoarele variante:Pentru Windows 11 – selectează butonul Start, tastează apoi Panoul de control, apoi alege Panou de control 🡪  Rețea și internet 🡪  Centru rețea și partajare.
Pentru Windows 10 – selectează butonul Start, apoi selectează Setări 🡪  Network & Internet 🡪  Status 🡪  Network and Sharing Center.

Pentru Windows 8.1 sau Windows 7 – caută Rețea și apoi selectează Centru rețea și partajare din lista de rezultate.
În Centru rețea și partajare, lângă Conexiuni, selectează numele rețelei tale Wi-Fi.
În Stare Wi-Fi, selectează Proprietăți wireless.
În Proprietăți de rețea wireless, selectează fila Securitate, bifează caseta Afișare caractere.Aici vei găsi parola Wi-Fi, care este afișată în caseta Cheie de securitate de rețea.

După ce ai recuperat parola o vei putea utiliza pe un alt laptop sau pe un alt dispozitiv mobil pentru a te conecta la rețeaua Wi-Fi.

Află și ce înseamnă WPS-ul routerelor și cum funcționează

Cum afli parola din interfața router-ului Wi-Fi

Ca și în cazul metodei precedente, vei avea nevoie de un dispozitiv – telefon mobil sau laptop – care este deja conectat la router.

Așadar, cum trebuie să procedezi în acest caz? Deschide o fereastră de internet pe dispozitivul care este conectat la router folosind orice web browser.

Apoi, tastează în bara de sus adresa IP a router-ului, care de obicei este sub forma 192.168.0.1 sau 192.168.1.1. Această adresă depinde de producătorul și de modelul dispozitivului router-ului. În cazul în care nici una dintre aceste adrse nu funcționează, va trebui să consulți manualul de utilizare al router-ului de unde vei lua adresa IP implicită.

Când se încarcă interfața de administrare a router-ului îți vor fi solicitate un user și o parolă pe care va trebui să le intoduci în spațiile dedicate. Dacă nu ai schimbat datele de logare implicite ale router-ului, acestea vor fi admin/admin sau orice altă combinație setată „by default” de producător. Și în acest caz poți găsi aceste date în manualul router-ului.

Odată conectat la interfața router-ului tău Wi-Fi va trebui să cauți o secțiune care este denumită în funcție de producător sau de modelul dispozitivului Wireless, Wireless Settings sau Wireless Security. Aici vei găsi parola rețelei. Simplu, nu?

Resetarea router-ului, ultima soluție

Dacă nici una dintre aceste metode nu te-au ajutat să-ți recuperezi parola rețelei Wi-Fi va trebui să resetezi router-ul wireless la setările din fabrică.

Resetarea se poate face foarte simplu, și anume prin apăsarea unui buton. Acesta poate fi un buton fizic marcat prin cuvântul Reset, sau un buton minuscul, ascuns într-un orificiu.

Acesta din urmă va trebui ținut apăsat câteva secunde folosindu-se o scobitoare, un ac sau o agrafă până când LED-urile router-ului vor începe să clipească și se vor stinge pentru o secundă. Atunci procesul de resetare la setările din fabrică va fi finalizat.

Libertatea