Cum calmezi iritațiile cauzate de epilatul inghinal

Cum calmezi iritațiile cauzate de epilatul inghinal

Cum calmezi iritațiile cauzate de epilatul inghinal? Epilarea cu ceară sau cu lama este o modalitate rapidă de a îndepărta părul din majoritatea zonelor corpului. Cu toate acestea, iritațiile cauzate de epilat, mai ales inghinal, sunt frecvente.

Iritațiile cauzate de epilatul inghinal

Multe persoane vor observa mici umflături roșii pe piele imediat după epilare. Alții le pot observa aproximativ o săptămână mai târziu.

Cauze

Următoarele sunt câteva cauze comune ale umflăturilor după epilare cu ceară:

Dermatită de contact

Cauzele posibile ale umflăturilor după epilare cu ceară includ dermatita de contact, foliculita și firele de păr încarnate.

Dermatita de contact apare din cauza unei reacții alergice sau a unei iritații.

Săpunurile și detergenții parfumați sunt vinovați comuni, dar ceara și orice substanțe chimice pe care le conține pot contribui, de asemenea, la dermatita de contact. Și lamele vechi, mult prea folosite sau ruginite ori pline de microbi o pot cauza.

De obicei, umflăturile care apar în urma dermatitei de contact sunt foarte pruriginoase. Dermatita de contact poate provoca, de asemenea, următoarele simptome:

arsurăo senzație de înțepăturăumflăturidescuamare a pielii

Foliculită

Foliculita cauzează umflături cu mâncărimi care pot avea un inel roșu în jurul lor. De asemenea, acestea pot avea un aspect asemănător cu cele ale acneei.

Foliculita apare din cauza leziunilor survenite în urma epilării. Foliculii de păr deteriorați sunt mai vulnerabili la bacteriile invadatoare. Atunci când bacteriile – cum ar fi bacteriile stafilococului, care sunt prezente în mod natural pe piele – infectează foliculii de păr, poate apărea foliculita.

Purtarea de haine foarte strâmte care se freacă de foliculii de păr poate provoca iritații suplimentare și poate agrava afecțiunea.

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Dermatology, dintre cele 28 de femei care au dezvoltat foliculită după epilare, se estimează că 100% își epilaseră pielea cu ceară.

Autorii concluzionează că o persoană are mai multe șanse să dezvolte foliculită pe părțile membrelor care sunt cele mai apropiate de corp, cum ar fi coapsele și brațele superioare.

Părul încarnat

Un fir de păr încarnat poate apărea la aproximativ o săptămână după epilarea cu ceară. Firele de păr încarnate apar atunci când părul crește și se reintroduce în foliculul de păr.

Firele de păr încarnate pot provoca umflături care provoacă mâncărimi și uneori dureri, care adesea arată ca niște coșuri pe piele. Fără tratament, firele de păr încarnate se pot infecta.

Simptomele unei infecții includ scurgerea de puroi din foliculul de păr, senzația de căldură la atingere a zonei și, în unele cazuri, apariția unui chist de păr încarnat.

Opțiuni de tratament

Acasă

În cele mai multe cazuri, o persoană poate trata umflăturile după epilarea cu ceară la domiciliu.

Păstrează zona curată, uscată și hidratată, deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea iritației până când pielea își revine după epilare.

Aplicarea unei comprese reci poate calma iritația pielii după epilare.

Unele remedii acasă care pot calma umflăturile după epilare includ:

Curățarea pielii: Folosirea unui săpun delicat și a apei calde pentru a curăța pielea poate ajuta la minimizarea iritanților. Usucă ușor pielea pentru a evita alte iritații.

Utilizarea compreselor reci: Aplicarea unei comprese reci pe zonă poate ajuta la calmarea iritației și la reducerea umflăturilor de după epilare. O persoană poate să treacă apă rece peste o lavetă și să o aplice pe piele.

Purtarea de haine largi: Faptul de a nu purta haine strâmte timp de 1-2 zile după epilare poate ajuta la împiedicarea fibrelor să se frece de piele și să provoace iritații.

Utilizarea de comprese calde: Compresele calde sunt utile pentru firele de păr încarnate, deoarece pot ajuta porii să se deschidă și, eventual, să elibereze firul de păr încarnat.

Utilizarea cremei cu cortizon: Aplicarea de cremă de cortizon pe pielea curată după epilare poate ajuta la ameliorarea inflamației și a umflăturii.

Aplicarea de creme hidratante fără parfum: Aplicarea de creme hidratante fără parfum, cum ar fi gelul de aloe vera, poate ajuta la calmarea pielii iritate după epilare și la reducerea inflamației.

Tratamente medicale

O persoană ar trebui să se prezinte la medic dacă umflăturile încep să prezinte semne de infecție. Dacă aceasta apare, de obicei o va face începând cu 2-3 zile după epilare.

Un medic poate prescrie un unguent antibiotic sau antibiotice orale pentru a trata infecția. Acestea fie împiedică dezvoltarea altor bacterii, fie omoară bacteriile existente pe piele.

Prevenire

Poți să previi umflăturile prin exfolierea pielii cu un exfoliant cu zahăr înainte de epilare.

Exfolierea pielii cu ajutorul unui exfoliant delicat cu zahăr sau a unei perii de corp înainte de epilare poate ajuta atât la reducerea celulelor moarte ale pielii, cât și la îmbunătățirea rezultatelor epilării.

Ar trebui, de asemenea, să porți haine largi după epilare.

Evitarea atingerii sau frecării zonei după epilarea cu ceară poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de complicații ulterioare.

Umflăturile care apar după epilarea cu ceară sunt de obicei temporare și se vor rezolva fără tratament.

Dacă acestea persistă dincolo de câteva zile sau încep să prezinte semne de infecție – cum ar fi roșeață, căldură sau umflături – ar trebui să mergi la medic.

Dacă umflăturile persistă după fiecare epilare cu ceară sau lama, ar trebui să iei în considerare utilizarea unor produse de epilare diferite sau să vorbești cu medicul estetician despre modalitățile de reducere a umflăturilor de pe piele.

Sursa foto: 123rf.com

 Ulei de cocos – ce beneficii are. Utilizări în cosmetică și bucătărie

Libertatea