Cum cumpără PNL știri cu 1.000 de euro bucata de la RTV, prin firma unui apropiat a lui Ghiță

Cum cumpără PNL știri cu 1.000 de euro bucata de la RTV, prin firma unui apropiat a lui Ghiță

Contractul prin care s-a perfectat publicarea acestor știri este încheiat între RTV Properties Management, din holdingul România TV, și Stalex PR, o firmă intermediar între PNL și trustul România TV, deținută de Alexandru Nanu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, potrivit site-ului de investigații Recorder.

Peste o sută de articole publicate în 2021 pe site-urile România TV și Economica, ambele deținute de trustul controlat de Ghiță, apar pe contractul intrat în posesia site-ului de investigație, în care sunt trecute știrile plătite.

Niciuna nu are vreun marcaj care să avertizeze cititorii că este vorba de o știre plătită. Potrivit Recorder au existat situații în care pe site-ul RTV s-au publicat chiar și opt știri plătite într-o singură zi.

În contractul dintre RTV Properties Management și Stalex PR, firma intermediar între PNL și trustul România TV deținută de Alexandru Nanu, apare o sumă de 120.000 de euro+TVA pe care firma din holdingul România TV urma să o primească în schimbul advertorialelor nemarcate despre liderii PNL.

De asemenea, într-o anexă a contractului se precizează că prețul achitat pentru fiecare articol este de 1.000 de euro+TVA, de unde se poate deduce că, numai în baza acestui contract, PNL a plătit, prin intermediarul Stalex, 120 de știri pozitive.

PNL și premierul Nicolae Ciucă, actualul președinte al formațiunii, nu au răspuns solicitării de comentarii, ne-au răspuns la solicitările de a comenta banii plătiți de partid către presă.

Știri pozitive despre mine!? Nu cred că dădea Orban știri pozitive despre mine când el era președinte. M-ați făcut să râd cu știri pozitive despre mine, asta mi se pare genial.

Florin Cîțu, fost premier, ex-președinte PNL:

Mihai Oprea, coordonatorul editorial al platformei România TV, al cărui nume apre în documentele dintre firma Stalex PR și RTV,  a declarat că „nu știu neapărat când intră un advertorial pe site, suntem un site foarte mare și publicăm multe știri într-o zi”.

Documentată constant de Radio Europa Liberă, tema banilor cheltuiți de partidele de la guvernare pe TV a fost completată de Recorder, care a publicat o investigație, săptămâna trecută, în care a dezvăluit noi sume și contracte ale felului în care PSD și PNL bagă bani în televiziuni. 

Doar printr-o singură firmă, potrivit Recorder, au fost direcționate 3,1 milioane de euro către Antena 3 și Antena Group și 3 milioane de euro pentru postul România TV.

Libertatea