Cum descriu oamenii vaccinați complet simptomele pe care le-au avut după ce s-au infectat cu coronavirus

Cum descriu oamenii vaccinați complet simptomele pe care le-au avut după ce s-au infectat cu coronavirus

Deși vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficiente, ele nu asigură protecția completă în fața infectării cu coronavirus, însă îi protejează pe cei imunizați de eventuale forme grave ale bolii. Cazurile de COVID-19 de la persoanele vaccinate sunt unele ușoare, iar riscul ca pacienții să transmită boala este mai mic decât în cazul celor care nu au primit serul împotriva coronavirusului. Câteva persoane care au trecut prin experiența infectării după vaccinare au povestit pentru presa americană ce simptome au avut și cum au trecut prin boală, notează Business Insider.

Karlee Camme, în vârstă de 24 de ani, trebuia să-și vadă bunicii pentru prima dată în mai bine de un an. Întreaga familie era vaccinată complet, dar cu două zile înainte de plecare, ea și-a pierdut gustul și mirosul. Fusese vaccinată cu o lună în urmă cu serul Johnson & Johnson și a avut o formă ușoară a COVID-19. Abia mai târziu și-a dat seama că faptul că i-a curs nasul și a fost obosită pentru câteva zile au fost simptome ale bolii, dar doar atunci când nu a mai avut gust și miros s-a convins că era vorba de ceva mai mult decât o simplă răceală și a făcut un test COVID.

Chiar dacă ea încă resimte efectele bolii, se bucură că nu a transmis infecția celor dragi.

Partenerul meu nu este vaccinat, dar nici nu s-a infectat și am dormit în același pat până când am am aflat rezultatul pozitiv al testului. (…) Asta este, s-ar putea să vă infectați , dar șansa să vă simțiți vinovat că ați răspândit virusul este puțin mai mică.

Karlee Camme:

Camme a avut cele mai grave simptome la o săptămână după ce a fost testată pozitiv. A avut dificultăți de respirație, greață, migrene, frisoane și transpirații nocturne timp de o lună după ce a aflat diagnosticul. Dar ea se declară convinsă că vaccinul a protejat-o de o formă și mai gravă a COVID-19.

Masha Gessen, în vârstă de 54 de ani, care scrie pentru The New Yorker, s-a îmbolnăvit după vaccinare și a avut, de asemenea, o formă ușoară a bolii. Ea a resimțit mâncărimi în zona ochilor, oboseală și și-a pierdut gustul și mirosul. Toate simptomele au dispărut după aproximativ o săptămână.

În luna iunie, The New England Journal of Medicine a descris două cazuri similare care s-au vindecat după o săptămână de la momentul în care pacientele au fost testate pozitiv. Este vorba despre o femeie de 51 de ani care avea dureri în gât, dureri de cap și și-a pierdut mirosul și o alta, în vârstă de 65 de ani care se simțea obosită și avea dureri de cap.

Travis Dagenais, de 35 de ani, a declarat pentru Boston 25 News că a fost diagnosticat cu COVID-19 la începutul lunii iulie, la două luni după ce a primit a doua doză din serul Moderna. Pentru el, totul a început ca o răceală, apoi a avut febră și spune că se teme să se gândească ce simptome ar fi putut avea dacă nu ar fi fost vaccinat.

„Trebuie să fim conștienți că protecția de 94% sau 95% nu este 100%. Acest vaccin nu este un scut. Acest vaccin nu este o forță invincibilă. După ce am trecut prin ceea ce am trecut, nu-mi pot imagina cum m-aș fi simțit fără vaccin”, a declarat Travis Dagenais.

Tony Smith, în vârstă de 31 de ani, din Brooklyn, New York, a declarat pentru The New York Times că a avut COVID-19 pentru a doua oară la câteva luni după ce a primit a doua doză de vaccin Pfizer. El spune a simțit ca și cum o folie de aluminiu i-ar fi scârțâit în piept, iar apoi a scris într-un mesaj pe Twitter că față de prima dată când s-a îmbolnăvit simptomele de acum sunt „nimic”, semn că „vaccinul funcționează”.

Știm că există și vor exista unele infectări importante la persoanele vaccinate – cel puțin până când ajungem la un punct în care virusul circulă foarte puțin. (…) Vestea bună este că boala lor ar trebui să fie foarte ușoară.

Dr. Lisa V. Adams, decan asociat la Dartmouth College:

Cele mai multe decese provocate de COVID-19 în SUA, la persoane nevaccinate

La începutul lunii iulie, dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a declarat că cele mai noi date indică faptul că 99,5% din decesele provocate de COVID-19 în Statele Unite ale Americii au fost în rândul persoanelor nevaccinate. Din cei 157 de milioane de americani imunizați cu schema completă, 733 de persoane au murit din cauza COVID-19 din data de 6 iulie, potrivit datelor CDC, iar cel puțin 3.554 de persoane au fost spitalizate și au supraviețuit. Aproximativ 75% dintre cazurile de infectare au fost depistate la persoane de peste 65 de ani.

Paul Offit, director al Vaccine Education Center din cadrul Spitalului de copii din Philadelphia, a declarat pentru Insider că în ciuda acestor date, vaccinurile anti-COVID-19 și-au îndeplini obiectivul de a proteja cea mai mare parte a persoanelor imunizate de forme severe ale bolii.

„Scopul acestor vaccinuri este să vă țină departe de spital, departe de terapia intesivă și să vă ferească de moarte. Dacă aveți o formă ușoară, aveți un test PCR pozitiv și aveți, în esență, o formă asimptomatică, este bine”, a declarat Offit.

O analiză recentă a cazurilor de infectare din Regatul Unit arată că simptomele de vârf ale infectării cu coronavirus la persoanele vaccinate sunt curgerea nasului și durerile de cap.

În ceea ce privește faptul că persoanele vaccinate, chiar dacă se infectează cu coronavirus, nu îl transmit la fel de ușor mai departe, studii efectuate în Isarel au scos la iveală faptul că ele au o cantitate mai mică de virus în organism, ceea ce le face să fie mai puțin contagioase.

Foto: Hepta

Libertatea