Cum funcționează răspunsul “luptă sau fugi”?

Cum funcționează răspunsul “luptă sau fugi”?

Răspunsul de luptă sau fugi, cunoscut și ca răspuns la stres, se referă la o reacție fiziologică care apare atunci când suntem în prezența a ceva care este terifiant din punct de vedere mental sau fizic.

Răspunsul luptă sau fugi este declanșat de eliberarea de hormoni care pregătesc corpul fie să rămână și să facă față unei amenințări, fie să fugă în siguranță.

Termenul „luptă sau fugi” reprezintă alegerile pe care strămoșii noștri antici le-au avut atunci când s-au confruntat cu pericolul din mediul lor. Ei puteau fie să lupte, fie să fugă. În ambele cazuri, răspunsul fiziologic și psihologic la stres pregătește organismul să reacționeze la pericol.

În anii 1920, fiziologul american Walter Cannon a fost primul care a descris răspunsul de luptă sau fugi. Cannon și-a dat seama că un lanț de reacții care apar rapid în interiorul corpului a ajutat la mobilizarea resurselor corpului pentru a face față circumstanțelor amenințătoare.

Astăzi, răspunsul de luptă sau fugi este recunoscut ca parte a primei etape a sindromului de adaptare general, o teorie care descrie răspunsul la stres.

Ce se întâmplă în corp în timpul răspunsului de luptă sau fugi

Ca răspuns la stresul acut, sistemul nervos simpatic al corpului este activat prin eliberarea bruscă de hormoni. Sistemul nervos simpatic stimulează apoi glandele suprarenale, declanșând eliberarea de catecolamine, inclusiv adrenalina și noradrenalina.

Acest lanț de reacții are ca rezultat o creștere a frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale și a frecvenței respiratorii. După ce amenințarea dispare, este nevoie de un timp între 20 și 60 de minute pentru ca organismul să revină la nivelurile de dinainte de evenimentul declanșator.

Când te confrunți cu ceva înspăimântător, poți simți că bătăile inimii se accelerează, s-ar putea să începi să respiri mai repede și întregul tău corp devine încordat și gata să treacă la acțiune.

Răspunsul de luptă sau de fugi poate să apară în fața unui pericol fizic iminent, cum ar fi întâlnirea cu un câine care mârâie sau ca urmare a unei amenințări psihologice, cum ar fi un examen sau o prezentare dificilă la serviciu.

Semnele fizice care pot indica că răspunsul de luptă sau fugi a intervenit includ:

Pupilele dilatate: în momente de pericol, corpul se pregătește să fie conștient de mediul înconjurător, iar dilatarea pupilelor permite mai multă lumină în ochi și are ca rezultat o vedere mai bună a împrejurimilor.

Piele palidă sau înroșită: fluxul de sânge către zonele de suprafață ale corpului este redus, în timp ce fluxul către mușchi, creier, picioare și brațe este crescut. Paloarea sau alternarea între fața palidă și îmbujorată pe măsură ce sângele urcă către creier este un simptom comun. Capacitatea de coagulare a sângelui în corp crește, de asemenea, pentru a preveni pierderea excesivă de sânge în cazul unei răni.

Ritmul cardiac și respirația rapidă: bătăile inimii și rata respirației cresc pentru a oferi corpului energia și oxigenul necesare pentru a alimenta un răspuns rapid la pericol.

Tremur: mușchii se încordează și devin pregătiți pentru acțiune, ceea ce poate provoca tremur sau spasme.

De ce este important răspunsul luptă sau fugi

Răspunsul luptă sau fugi joacă un rol esențial în modul în care ne confruntăm cu stresul și pericolul din mediul nostru. Când suntem amenințați, răspunsul pregătește corpul fie să lupte, fie să fugă.

Răspunsul de luptă sau fugi poate fi declanșat atât de amenințări reale, cât și de amenințări imaginare.

Prin pregătirea corpului pentru acțiune, acesta performează mai bine sub presiune. Stresul creat de situație poate fi de fapt util, ceea ce face mai probabil să faci față eficient amenințării.

Acest tip de stres te poate ajuta să performezi mai bine în situațiile în care ești sub presiunea de a obține rezultate bune, cum ar fi la serviciu sau la școală. Și în cazurile în care amenințarea pune viața în pericol, răspunsul de luptă sau fugi joacă un rol critic în supraviețuire. Pregătindu-te să lupți sau să fugi, răspunsul face mai probabilă supraviețuirea în fața pericolului.

Deși răspunsul de luptă sau fugi are loc automat, asta nu înseamnă că este întotdeauna precis. Uneori răspundem în acest fel chiar și atunci când nu există o amenințare reală. Fobiile sunt exemple bune ale modului în care răspunsul de luptă sau fugi ar putea fi declanșat în mod fals în fața unei amenințări percepute.

O persoană care este îngrozită de înălțimi poate experimenta un răspuns acut de stres dacă trebuie să meargă la ultimul etaj al unui zgârie-nori pentru a participa la o întâlnire. Corpul său ar putea intra în alertă maximă, bătăile inimii și ritmul respirator ar fi în creștere. Dacă răspunsul este sever, poate duce la un atac de panică.

Dacă înțelegem răspunsul natural de luptă sau fugi putem face față mai ușor unor astfel de situații. Când observi că devii tensionat, poți începe să cauți modalități de a te calma și relaxa corpul.

Răspunsul la stres este unul dintre subiectele majore studiate în psihologiei sănătății. Psihologii din domeniul sănătății sunt interesați să ajute oamenii să găsească modalități de a combate stresul și de a trăi o viață mai sănătoasă și mai productivă. Aflând mai multe despre luptă sau fugi, psihologii pot ajuta oamenii să exploreze noi modalități de a face față reacției lor naturale la stres.

Libertatea