Cum gestionezi relația cu un partener care te controlează?

Cum gestionezi relația cu un partener care te controlează?

Un partener care îl controlează pe celălalt poate aduce un sentiment pătrunzător de vinovăție și neputință și o întrebare permanentă dacă doar are grijă și ar trebui apreciat mai mult. Cineva care încearcă să controleze totul, inclusiv partenerul de viață poate fi destul de greu de identificat. De aceea, este important în primul rând să clarifici că partenerul vrea să te controleze pentru a putea să gestionezi acest comportament.

15 semne ale unui partener care controlează

Este băgăcios și găsește probleme în tot ceea ce faciTe manipulează să faci tot ce vreaÎți critică fiecare mișcare și vrea să schimbi felul în care mănânci, te îmbraci și te comporțiTe face să te simți vinovat pentru că nu i-ai satisfăcut fiecare capriciuTe acuză și te face să-ți diseci fiecare gând și acțiuneTe face să te simți rău pentru că ai o viață și în afara cupluluiÎncearcă să te izoleze de prieteni și familieTe vrea doar pentru el și devine gelos ori de câte ori altcineva îți atrage atențiaNu ai independență financiară, îți controlează baniiTe șantajează emoțional făcând cereri și amenințăriNu îți respectă opinia și nu ai un cuvânt de spus în legătură cu deciziile majore din relația voastrăChiar dacă a jurat să te iubească necondiționat, un astfel de partener oferă dragoste doar atunci când faci orice spuneRefuză să te asculte și îți respinge punctul de vedereÎți distruge încet stima de sine și te face să crezi că el este singura persoană de care poți și ar trebui să depinziNu te crede pe cuvânt și îți urmărește acțiunile, telefoanele, întâlnirile

Dacă partenerul tău arată cele mai multe dintre aceste comportamente, este clar că există o problemă.

Vezi și ce faci când partenerul îți spune că nu te mai iubește

10 moduri de a trata un partener care controlează

A fi într-o relație cu un partener care controlează poate fi foarte dificil. Criticile constante, spionajul și acuzațiile pot afecta sănătatea mintală.

1. Rămâi calm

Când ai de-a face cu un partener care controlează, este greu să nu te cerți. El tinde să te enerveze și nu vrei să renunți în fața dorințelor lui nerezonabile. Primul pas este să rămâi calm și răbdător atunci când ai de-a face cu el. În loc să te aprinzi, întreabă-l cu blândețe dacă a luat în considerare perspectiva ta. Este puțin probabil ca partenerii dominanți să răspundă bine dacă sunt tratați așa cum tratează ei, așa că este nevoie ca cineva să cedeze și să fie maleabil

2. Descoperă cauzele din spatele comportamentului de control

Pentru a avea de-a face cu un soț care controlează, este important să știi ce face ca o persoană să controleze în primul rând. Partenerul tău a pierdut o persoană dragă într-un accident? Cum a fost copilăria lui? A fost traumatizant? Părinții lui controlau? Are o tulburare de anxietate care îl face să vrea să te controleze? Să-ți dai seama ce îl determină să se comporte în acest fel este primul pas gestionare. Cu dragoste și empatie, ai putea să-l faci să nu mai fie atât de controlant.

3. Comunică deschis

Odată ce ai identificat problema, poți înțelege de unde vine. Atunci ar trebui să încerci să vorbești cu el despre modul în care comportamentul lui dăunează relației.

Este important să știi că partenerul nu va fi disponibil să renunțe ușor la control. Majoritatea controlatorilor nici măcar nu sunt conștienți de natura lor de a controla.

Trebuie să fii respectuos și să-i amintești cu blândețe de momentele în care a devenit controlant. Spune-i cum ai vrea să se comporte în schimb. Nu se va transforma magic în altcineva peste noapte. Dar a vorbi deschis despre probleme este un bun punct de plecare.

4. Preia controlul asupra vieții tale

Este ușor să te pierzi când partenerul îți critică în mod constant fiecare mișcare.

Preia controlul asupra propriei vieți. Vrei să renunți la job și să te întorci la școală? Fă-o. Vrei să înveți ceva nou, dar nu ți s-a permis? Du-te oricum. Nimeni nu ar trebui să renunțe la dorințele sau pasiunile sale pentru că altcineva nu îi permite să le urmeze.

5. Rămâi aproape de prietenii și familia ta

Sprijinul din partea familiei și prietenilor este vital, mai ales atunci când te afli într-o relație dificilă și provocatoare. Ca să gestionezi un partener care te controlează, ai nevoie să te înconjori de oameni pozitivi și de încredere

6. Nu ezita să ceri ajutor

Abuzul nu trebuie neapărat să fie fizic. Poate fi și verbal, mental și psihologic. Fii extrem de categoric cu faptul că nu accepți niciun fel de abuz, iar dacă abuzul continuă, cere ajutorul. Sună prietenii, familia sau apelează la un consilier care să îți ofere instrumentele potrivite pentru a gestiona un partener controlator.

7. Stabilește limite care să fie respectate

Primul pas este să vorbești calm și să încerci să-i partenerului explici lucrurile pe care nu le vei mai accepta.

Dacă te ignoră, ar trebui să stabilești totuși limitele și să-i dai consecințe pentru a-l face să înțeleagă cât de serios ești cu privire la limitele pe care le-ai stabilit. Cu toate acestea, reținerea afecțiunii sau părăsirea frecventă a casei nu va schimba nimic, dacă partenerul nu dorește să-și corecteze comportamentul.

8. Nu-i mai da putere asupra ta

S-ar putea să nu fie atât de ușor pe cât pare. Dar ar trebui să încerci să preiei controlul asupra vieții și relației tale. Nu-l lăsa să te controleze. Dacă ești dependent financiar de el, obține un loc de muncă. Nu-l lăsa să-ți distrugă valoarea de sine. Ai grijă de sănătatea ta mintală și fizică.

Ori de câte ori încearcă să te facă să te simți mic, ridică-te pentru tine. Dacă nu încearcă să recunoască, fii suficient de curajos pentru a-i oferi un ultimatum. Spune-i că te vei muta, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc.

9. Apelează la terapia de cuplu

Dacă partenerul nu își corectează comportamentul de control chiar și după eforturile de a-l înțelege și a comunica, este poate nevoie să apelezi la un profesionist.

Prin terapia de cuplu, partenerii se pot auzi și pot începe să vorbească aceeași limbă, astfel încât să înceapă să lucreze împreună spre rezolvarea problemelor.

10. Fii suficient de curajos încât să pleci

Unii oameni pur și simplu nu se pot schimba și nu se vor schimba. Dacă ai încercat tot posibilul să gestionezi relația cu partenerul care te controlează și comportamentul său nu s-a schimbat, poate este timpul să reconsideri relația și să ieși din ea. Să te respecți terminând o relație abuzivă nu înseamnă un eșec. Doar îți alegi bunăstarea fizică și mintală în detrimentul unei relații nesănătoase.

Ar trebui să existe un echilibru egal al puterii într-o relație sănătoasă. Dacă ești într-o relație cu un partener care te controlează, ar putea fi greu să te simți în controlul vieții tale. Dar printr-o comunicare deschisă și consiliere, poți recăpăta un sentiment de control și te poți simți din nou fericit.

Dacă partenerul este dispus să se schimbe și să accepte responsabilitatea pentru acțiunile sale, este posibil să reparați dinamica nesănătoasă a puterii din relație. În caz contrar, ia în considerare terapia individuală pentru a-ți îmbunătăți și menține sănătatea emoțională.

Foto: 123rf.com

Libertatea