Cum se simte miliardarul Jeff Bezos, cu o zi înainte să zboare în spațiu

Cum se simte miliardarul Jeff Bezos, cu o zi înainte să zboare în spațiu

Jeff Bezos va vedea mâine, 20 iulie, Pământul de la bordul rachetei companiei sale, Blue Origin, alături de membrii echipajului său. Cu 24 de ore înainte de călătoria sa spațială, miliardarul a declarat luni într-un interviu acordat jurnaliștilor CNN că abia așteaptă să zboare în spațiu și că încearcă să facă din această experiență o piatră de temelie pentru generațiile următoare.

”Sunt emoționat și curios. Toți astronauții care au fost în spațiu și care s-au întors au spus că experiența i-a schimbat cumva. Au văzut cum este să fie parte din atmosferă și au realizat cât de fragil este Pământul și că este doar o planetă, așa că nu știu cum va schimba pe mine, dar abia aștept să aflu”, a spus fondatorul Amazon, Jeff Bezos.

Jeff Bezos a comentat și criticile care i-au fost aduse în legătură cu zborul său, care susțineau că miliardarul ar trebuie să investească bani și energie pentru a rezolva probleme care sunt pe Pământ.

”De fapt, trebuie să le facem pe amândouă. Avem probleme aici pe Pământ și lucrăm la asta, dar totodată trebuie să privim și spre viitor. Treaba companiei Blue Origin este să exerseze ca aceste excursii spațiale să fie o piatră de temelie pentru generațiile următoare pentru ca ele să poată călători mai ușor în spațiu. Astfel, generațiile următoare vor călători în spațiu și vor avea realizări incredibile și așa vor rezolva și problemele pe Pământ”, a spus miliardarul.

De asemenea, Jeff Bezos a spus că nu și-a dat demisia de la Amazon din cauza riscurilor la care se expune.

”Aș fi putut zbura și în calitate de CEO al Amazon. Știm că racheta e una singura, pentru că dacă nu e sigură pentru mine, atunci nu e sigură pentru nimeni. Am luat toate măsurile. Suntem gata”, a încheiat Bezos.

Primul zbor cu oameni la bord al rachetei lui Bezos

Zborul are loc mâine, 20 iulie, și va reprezenta prima călătorie cu echipaj a rachetei New Shepard, construită de compania de explorare spațială a miliardarului american, Blue Origin.

Deși ora de lansare ar putea să fie modificată din cauza vremii sau a unor eventuale probleme tehnice, zborul New Shepard este plănuit să aibă loc de la ora 16:00, ora României, potrivit Forbes.

Aceasta va fi transmisă live pe site-ul Blue Origin și pe canalul de Youtube al companiei.

Transmisiunea va începe cu 90 de minute înainte de ora planificată a lansării, deci la 14:30, ora României.

Racheta New Shepard a Blue Origin a fost testată până acum fără oameni. Jeff Bezos, miliardarul de la Amazon care a fondat Blue Origin în 2000 va lua parte la prima misiune.

Jeff Bezos va zbura în spațiu alături de fratele lui, Mark, pe 20 iulie. De asemenea, din echipaj mai face parte și Oliver Daemen, 18 ani, care va deveni cea mai tânără persoană care a zburat vreodată în spațiu. Totodată, Wally Funk – o femeie de 82 de ani, care a participat în anii 1960 la programul „Mercury 13” – va fi cel mai în vârstă turist spațial.

Richard Branson a zburat în spațiu la 70 de ani

Richard Branson, în vârstă de 70 de ani, a zburat în spațiu duminică la bordul navei companiei sale, Virgin Galactic.

Alături de el s-au aflat trei specialiști din cadrul companiei – instructorul-şef astronaut Beth Moses, inginerul Colin Bennett şi vicepreşedintele Sirisha Bandla –, doi piloți care au condus aeronava Unity și alți doi care au pilotat portavionul VMS Eve. Vehicului Unity a fost fixat pe o navă mamă de care s-a desprins la altitudinea de 15.000 de metri, după care s-a deplasat independent până la limita atmosferei terestre, cu o viteză mai mare ca cea a sunetului.

În conferința de presă pe care a susținut-o la finalul zborului, miliardarul britanic a vorbit despre începutul unei noi ere spațiale.

„Dacă ați avut vreodată vreun vis, acum este momentul să-l transformați în realitate. Aș vrea să închei să închei spunând: bun venit în zorii unei noi ere spațiale!”, a spus Richard Branson, care a avut parte de numeroase experiențe-limită de-a lungul vieții sale, situații pe care le-a prezentat într-una dintre biografiile lui.

Libertatea