Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS: „Nu suntem parteneri cu AUR, moțiunea e doar un act administrativ”

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS: „Nu suntem parteneri cu AUR, moțiunea e doar un act administrativ”

Dacian Ciolos a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că formațiunea al cărui lider este „nu are nicun acord, n-am negociat și n-am semnat nimic cu AUR. Nu avem obiective politice comune”. Întrebat despre moțiunea de cenzură semnată alături de Alianța pentru Uniunea Românilor, Cioloș a spus că e doar „o procedură administrativă”.

„Nu am negociat nicun obiectiv politic și nu avem obiective comune. Moțiunea de cenzură semnată cu AUR e doar o procedură administrativă. Nu suntem parteneri, nu le împărtășim nicio viziune politică și nu este vina noastră că au ajuns în Parlament. N-am ce explicaii să dau despre ce spune alt partid”, a declarat Cioloș.

Guvernul discută posibilitatea de a introduce certificatele Covid pentru ca restaurantele să poată rămâne deschise și când o localitate trece de incidența de 3 cazuri la mia de locuitori, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu.

Măsura a fost amendată de AUR, într-o postare pe Facebook: „Introducerea certificatului verde digital pe teritoriul României pentru accesul la evenimente publice (nunți, botezuri, înmormântări, concerte, evenimente sportive etc.) reprezintă o formă gravă de discriminare și un atac la libertatea românilor”.

Cioloș spună că el a inițiat intrarea rapidă în vigoare a certificatului verde Covid la nivel european și folosirea lui și în România.

„Dacă vor propune alt premier, putem sta la masa trativelor”

În ceea ce privește criza polică, Cioloș a declarat: ”După moțiune, depinde de PNL. Noi suntem dispuși să stăm la masa tratativelor. Dacă vor propune alt premier, putem începe discuțiile. Discutăm toate opțiunile în interiorul partidului., pentru a fi pregătiți. În opinia noastră, e o singură soluție pentru coaliție, guvernarea cu PNL și UDMR. Chiar dacă liberalii au o colaborare mai mult sau mai puțin formală cu PSD”.

Criza guvernamentală s-a declanșat după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat de „un șantaj”, după ce a refuzat să avizeze Programul național de investiții Anghel Saligny.

În replică, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic premierului și i-a cerut demisia printr-o moțiune de cenzură pe care au semnat-o și reprezentanții AUR. Ulterior, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern marți, 7 septembrie.

După mai multe încercări nereușite, moțiunea de cenzură asupra guvernului a fost citită joi, 9 septembrie, în Parlament.

Curtea Constituțională a României va dezbate, însă, sesizarea premierului Florin Cîțu privind moţiunea USR PLUS. Șeful executivului acuză în document că au fost încălcate procedurile de inițiere și depunere a moțiunii, referindu-se la scandalul semnăturilor electronice, și susține că Parlamentul a anunțat prea târziu Guvernul despre moțiune.

Libertatea