Dacian Cioloș, despre negocieri: „Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri”

Dacian Cioloș, despre negocieri: „Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri”

Președintele USR, Dacian Cioloș, a avansat trei nume de posibile propuneri de premieri în cazul în care PNL refuză să avanseze o altă propunere în afara de Florin Cîțu, care a fost demis marți prin moțiunea de cenzură. El și-a asumat să preia conducerea guvernului, dar a spus că variante sunt și Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea, într-un interviu acordat pentru Digi24.

„Mandatul (nr. cu care merge USR la consultări) este cel pe care l-am tot expus public de câteva săptămâni. Suntem gata să continuăm într-o coaliție cu PNL și cu UDMR, dacă avem un alt premier. E de discutat cineva poate să fie, dar cel puțin Florin Cîțu a demonstrat că nu e capabil să conducă un guvern de coaliție și să modereze o relație de lucru între miniștri din diferite partide și îi atacă pe unii și îi altă pe alții. Cu un program de guvernare care să fie tradus în priorități legislative și de reforme care să fie asumat într-un calendar clar”, a declarat Dacian Cioloș.

Noul președinte USR a subliniat că PNL are membri capabili să preia guvernarea, dar nu va ezita să popună nume dacă liberalii refuză o altă propunere în afara lui Florin Cîțu.

„Noi credem că există resurse umane politice în PNL pentru a propune un altfel de premier. Dacă asta e problema, că nu există alți oameni în PNL decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri. Pot să fiu și eu și poate fi și Cristian Ghinea, poate fi și Cătălin Drulă. Putem să oferi un nume. Cu condiția să fie un guvern format din PNL, USR și UDMR. Nu avem în vedere o altă formă de guvernare la care noi să participăm”, a precizat Dacian Cioloș.

Liderul USR a transmis că așteaptă de la Florin Cîțu să-l anunțe când este gata pentru a discuta refacerea coaliției.

„Eu l-am întrebat printr-un mesaj pe președinte (nr. al PNL) dacă, fiind principalul partid din coaliția din care am făcut, intenționează să avem o discuție despre soluțiile refacerii și, evident, aștept semnalul de la dânsul fiind principalul partid. Mi-a spus că va verifica și cu Kelemen Hunor când e disponibil și o să revină”, a precizat Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că luni vor începe consultările cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier. El a criticat din nou partidele care au votat moțiunea, dar a spus: „voi încerca cu cei maturi și responsabili să ieșim din criză”. „Nu putem să stăm în plină iarnă, în criză pandemică, fără guvern”, a subliniat președintele.

Libertatea