Dan Barna vrea restricții ca în Franța: acces în restaurante cu certificatul verde. „Ar fi o idee foarte bună”

Dan Barna vrea restricții ca în Franța: acces în restaurante cu certificatul verde. „Ar fi o idee foarte bună”

Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri seară, la Digi 24, că i se par foarte potrivite măsurile anti-COVID anunțate de Emmanuel Macron pentru Franța, luni seară: condiționarea accesului în restaurante și spații culturale de certificatul verde. Măsurile ferme ar face ca efectele valului 4 de îmbolnăviri să fie mai reduse, susține Barna.

Barna susține că oamenii ar fi încurajați să se vaccineze, dacă ar constata că nu au acces în anumite locuri dacă nu sunt imunizați și a adăugat că ideea ca intrarea în restaurante să fie făcută în baza certificatului COVID este una „foarte bună”.

Vicepremierul susține că el și premierul nu se află pe poziții diferite în privința acestui subiect și că la nivelul întregului Guvern este susținută ideea vaccinării unui număr cât mai mare de persoane.

„În momentul în care ți se spune clar că vei avea dificultăți sau costuri pentru a accesa diverse servicii publice dacă nu ești vaccinat – în continuare, dreptul la opțiune există -, oamenii se duc să se vaccineze, că nu au o problemă de fond. (…) E o parte de populație care nu e împotriva ideii și care, dacă ar fi niște măsuri mai ferme, s-ar duce și s-ar vaccina și asta ar face ca perspectiva unui val patru să fie una cu efecte potențiale mult mai reduse”, a declarat Dan Barna.

Concret, măsurile ferme la care se referă vicepremierul sunt cele în care „în anumite localuri sau la anumite spectacole accesul să fie condiționat de existența vaccinului”.

Barna mai spune că acest subiect este unul delicat în România pentru că „dezbaterea publică a mers foarte mult în zona aceea în care nu poate statul să ne ceară să ne vaccinăm, că e discriminatoriu”.

Întrebat dacă în România ar trebui luate măsuri simulare celor din Franța, unde președintele Emmanuel Macron a anunțat că din luna august certificatul COVID va fi obligatoriu în cazul călătoriilor cu trenul, avionul, precum şi ca să fie permis accesul în baruri, restaurante, cafenele, spitale, case de bătrâni și unități medico-sociale, Barna a spus că da, ar trebui.

Din punctul meu de vedere, ar fi o idee foarte bună. Eu nu văd nicio discriminare aici. Oamenii pot să spună că nu vor să se vaccineze din anumite motive. Dar pentru protecția noastră, ca grup mare de oameni, care nu vrem să avem costuri înfiorătoare și vieți pierdute, câțiva dintre noi, care nu vor să contribuie la protecția comună, trebuie să plătească un cost, iar acesta e limitarea accesului în niște zone.

Vicepremierul Dan Barna:

În
ceea ce privește valul patru al pandemiei, Dan Barna spune că,
potrivit specialiștilor, acesta este „o realitate care se va
întâmpla”, însă dacă un număr cât mai mare de români se vor
vaccina, acest val „poate să fie ca o epidemie de gripă
sezonieră”.

Libertatea