De ce mesajele RO-Alert sunt transmise cu foarte puțin timp înaintea fenomenelor meteo extreme

De ce mesajele RO-Alert sunt transmise cu foarte puțin timp înaintea fenomenelor meteo extreme

Raed Arafat a explicat că locuitorii din zonele afectate de inundații au fost alertați prin sistemul Ro-Alert cu puțin timp înainte de producerea fenomenelor meteo extreme sau chiar în timpul lor pentru că sunt genul de evenimente meteorologice pe care ANM le notifică foarte târziu, potrivit unei declarații la începutul videconferinței cu prefecții de marți.

„Asta este pentru că sunt fenomene nowcasting și se află despre ele tot foarte târziu de către ANM. Când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat transmitem mesajul, dar fiind fenomen nowcasting, timpul pe care îl avem la dispoziție este scurt”, a precizat Raed Arafat.

El a insistat să fie transmise populației din timp mesaje RO-Alert și a arătat că IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje în județele afectate de inundații.

La începutul lunii, IGSU a transmis, într-un răspuns pentru Libertatea, că mesajele Ro-Alert se transmit în mod direct de către personalul din dispeceratul Serviciului Coordonare Operațională Situații de Urgență din cadrul DSU, de către IGSU sau ISU B-IF, pentru avertizarea populației privind producerea sau iminența producerii unor situații de urgență determinate de tipuri de risc sau evenimente cu consencințe grave.

De asemenea, potrivit răspunsului DSU pentru Libertatea, mesajele pot fi transmise și la solicitarea șefului DSU, Raed Arafat, sau ale inspectorului-șef IGSU sau ISU B-IF, cât și la solicitarea altor autorități.

Vremea extremă a făcut ca numărul de mesaje Ro-Alert să crească în iunie, lună în care au fost înregistrate cele mai multe astfel de alerte și în 2020 și în 2021.

80 de localități din 20 de județe au fost afectate de inundații în urma ploilor abundente din România din ultimele zile. Potrivit atenționărilor ANM, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 3.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Libertatea