De ce se sunt afectate unele persoane de „degetele COVID”, o complicație apărută la pacienții infectați cu coronavirus

De ce se sunt afectate unele persoane de „degetele COVID”, o complicație apărută la pacienții infectați cu coronavirus

Unii pacienți infectați cu coronavirus dezvoltă leziuni asemănătoare degerăturilor la degetele de la picioare și chiar și la mâini. Este vorba despre o complicație asociată bolii, cunoscută ca „degete COVID”. Oamenii de știință cred că acest efect secundar apare din cauza modului în care corpul încearcă să răspundă atacului virusului, relatează BBC.

Potrivit rezultatelor unei cercetări publicate în British Journal of Dermatology, unele părți ale sistemului imunitar sunt implicate în apariția acestei complicații care poate afecta pacienții indiferent de vârstă, dar este mai frecventă la copii și adolescenți.

Cum se manifestă

În unele cazuri, erupția cutanată nu provoacă dureri. Pentru alți pacienți, însă, este extrem de dureroasă și este însoțită de mâncărimi, vezicule și umflături. Zonele afectate – de obicei degetele de la picioare, dar uneori și cele de la mâini – pot devenii roșii sau se învinețesc.

Unele persoane au această problemă timp de luni întregi, la altele durează câteva săptămâni.

Deseori, complicația nu este asociată cu alte simptome specifice infecției cu coronavirus, precum tusea persistentă, febra și pierderea mirosului sau a gustului pentru că apare la mai mult timp după infecția acută.

Sofia, o adolescentă în vârstă de 13 ani din Scoția, s-a confruntat cu ”degetele COVID” la începutul acestui an și pentru o perioadă abia a reușit să poarte pantofi și să meargă. Ea a povestit pentru BBC că pentru plimbările mai lungi ajunsese să folosească un scaun cu rotile.

Concluziile cercetătorilor

Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu suspiciune de ”degete COVID” în primăvara anului 2020 și alte 13 persoane cu leziuni similare, care nu au suferit de COVID-19, întrucât s-au confruntat cu aceste probleme cu mult înainte de începerea pandemiei.

Două părți ale sistemului imunitar ar avea legătură cu această complicație, după cum au descoperit oamenii de știință în urma unor teste de sânge și de la nivelul pielii. Ambele implică mecanisme pe care organismul le folosește pentru a combate coronavirusul.

Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod greșit celulele și țesuturile organismului, nu doar virusul invadator.

De asemenea, sunt implicate celule care acoperă vasele mici de sânge care alimentează zonele afectate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea din Paris.

Podologul britanic Ivan Bristow spune că, la fel ca în cazul degerăturilor, leziunile pot dispărea de la sine, însă unii pacienți au nevoie de tratament cu medicamente sau creme.

La rândul său, dr. Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a explicat că ”degetele COVID” au fost identificate mai frecvent la începutul pandemiei și mai rar în actualul val în care varianta Delta a devenit dominantă. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că acum mulți oameni sunt vaccinați sau au căpătat imunitate după trecerea prin boală.

De altfel, complicația apare foarte rar la persoanele imunizate anti-COVID, mai precizează medicul.

Foto: 123rf.com

Libertatea