De Ziua Internațională a animalelor, mai multe organizații cer oprirea eutanasierii câinilor

De Ziua Internațională a animalelor, mai multe organizații cer oprirea eutanasierii câinilor

Peste 30 de organizații pentru protecția animalelor cer oprirea urgentă prin OUG a eutanasierii câinilor din România. Metodă de gestionare interzisă în majoritatea țărilor europene, fiind matematic ineficientă, eutanasierea câinilor se practică consecvent în România fără succes de aproape 10 ani, susțin aceștia.

Organizațiile pentru protecția animalelor au trimis autorităților o scrisoare deschisă prin care cer aplicarea urgentă a unor măsuri care să regleze situația câinilor din România. Printre primele măsuri cerute cu prioritate se află oprirea urgentă a eutanasierii câinilor după 14 zile de la capturare. 

„Organizațiile pentru animale și comunitatea iubitorilor de animale sunt epuizate și copleșite atât fizic cât și psihic, de tragedia continuă a câinilor cu care se luptă în fiecare zi, din resurse proprii, în timp ce banii publici sunt folosiți pentru a întreține problema câinilor”, declară Alina Florescu, voluntar Animals International și Președinte al Asociației Toto&Pufi. 

Majoritatea adăposturilor publice și private, altele decât cele ale ONG-urilor care salvează, sunt adevărate lagăre și focare de infecție, care nu respectă aproape niciun articol al legislației pentru gestionarea câinilor fără stăpân, a protecției animalelor sau a normelor sanitare, punctează reprezentanții acestor organizații. 

Totodată, de multe ori, folosirea substanței prevăzute de lege nu este respectată, așa cum au arătat atât controalele oficiale de anul trecut, cât și sutele de plângeri și dovezi depuse de organizațiile pentru animale de-a lungul anilor.

De la o cățelusă nesterilizată, pot apărea, în scenariu moderat, 66.000 de căței în 6 ani. De aceea, singura soluție pentru a rezolva problema câinilor în mod real este sterilizarea masivă. Resursele folosite în prezent pentru capturare, gestionare și eutanasiere sunt mai mult decât suficiente pentru a steriliza masiv și a rezolva problema într-un mod civilzat, însă este nevoie de susținerea factorilor de decizie, mai spus ei. 

Scrisoarea poate fi consultată integral aici. 

Libertatea