Decizia UE de a suspenda eliberarea vizelor simplificate pentru ruși este „ridicolă”, afirmă Kremlinul

Decizia UE de a suspenda eliberarea vizelor simplificate pentru ruși este „ridicolă”, afirmă Kremlinul

Consensul politic al liderilor Uniunii Europene de a suspenda acordul de facilitare a emiterii vizelor dintre blocul comunitar și Moscova, ceea ce va îngreuna obținerea vizelor Schengen de către cetățenii ruși, este „ridicol” și le va complica viața inclusiv europenilor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

„Acest lucru este rău pentru ruși, pentru că cel mai probabil va dura mai mult și va fi mai dificil de obținut o viză”, a declarat presei Peskov, în cadrul unei conferințe de presă. „Desigur, retragerea acestui acord va face, de asemenea, situația mai dificilă pentru europeni”, a punctat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Aceasta este „o altă soluție ridicolă la o absurditate continuă”, a mai spus Peskov.

În urma unei reuniuni informale de două zile, care a avut loc la Praga, miniștrii de externe ai țărilor membre ale UE au ajuns miercuri la un consens privind suspendarea completă a acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia. Aceștia nu au ajuns, însă, și la un acord privind interzicerea totală a intrării rușilor pe teritoriul blocului comunitar.

Precizând că, în acest moment, este vorba doar de un acord politic și nu de un text juridic, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că, odată adoptată, decizia „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”.

Momentan nu este clar când va intra în vigoare suspendarea acordului dintre UE și Rusia. Decizia va trebui să fie aprobată de toate statele membre, la nivelul Consiliului European.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Libertatea