Desfășurarea Jocurilor Olimpice nu este sigură: Noi cazuri de Covid în rândul sportivilor

Desfășurarea Jocurilor Olimpice nu este sigură: Noi cazuri de Covid în rândul sportivilor

Toshiro Muto, şeful Comitetului de organizare Tokyo 2020, a declarat marți că nu exclude anularea Jocurilor Olimpice în condițiile în care numărul cazurilor de Covid-19 în rândul sportivilor a crescut, iar sponsorii au renunțat la planurile de a participa la ceremonia de deschidere, relatează Reuters. Jocurile Olimpice sunt programate să înceapă vineri, 23 august.

Întrebat la o conferință de presă dacă cea mai importantă competiție sportivă a lumii ar putea fi anulată, Toshiro Muto a spus că va monitoriza numărul de noi infecții și va decide alături de alți organizatori dacă este necesară o astfel de măsură.

„Vom continua discuțiile dacă va exista o creștere a cazurilor”, a spus Muto. „Am convenit că, pe baza situației epidemiologice, vom convoca din nou discuții. În acest moment, cazurile de coronavirus pot crește sau scădea, așa că ne vom gândi la ce ar trebui să facem atunci când suntem puși în fața situației”.

Un purtător de cuvânt al Tokyo 2020 a declarat ulterior că organizatorii „se concentrează 100% pe desfășurarea cu succes a Jocurilor Olimpice”.

Creșterea cazurilor în Tokyo a pus în pericol desfășurarea competiției, care a fost deja amânată anul trecut din cauza pandemiei. Luna trecută, organizatorii au stabilit că ea se va desfășura fără spectatori pentru a limita riscurile.

Au existat 67 de cazuri de infecții cu COVID-19 în Japonia printre cei acreditați pentru Jocuri Olimpice, de la 1 iulie când au început să sosească mulți sportivi și oficiali, au a anunțat marți organizatorii.

Japonia, al cărei program de vaccinare a rămas în urma statelor dezvoltate, a înregistrat peste 840.000 de cazuri și 15.055 de decese, iar Tokyo se confruntă cu o nouă creștere, cu 1.387 de cazuri înregistrate marți.

Organizatorii, printre care președintele Comitetului Olimpic Internațional (IOC), Thomas Bach, care a declarat că anularea evenimentului nu a fost niciodată o opțiune, au promis să mențină Jocurile „în siguranță”.

Dar experții văd lacune într-o „bulă” olimpică care impune testarea frecventă și care a fost concepută pentru a limita mișcările participanților.

Într-un sondaj din ziarul Asahi, 68% dintre respondenți și-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea organizatorilor de a controla infecțiile cu coronavirus, 55% sunt împotriva desfășurării Jocurilor Olimpice.

Libertatea