Director din Agenția Spațială Română: „Zborul lui Branson nu e o revoluţie pentru astronautică, e mai mult un parc de distracţii”

Director din Agenția Spațială Română: „Zborul lui Branson nu e o revoluţie pentru astronautică, e mai mult un parc de distracţii”

Flaviu Răducanu, director pentru ştiinţe, tehnologie şi explorare la Agenţia Spaţială Română, a catalogat zborul miliardarului britanic Richard Branson, care a dat startul turismului spaţial pe scară largă, după s-a aflat la bordul unei nave care a zburat la peste 80 de kilometri altitudine, drept „un fel de parc de distracții”, a declarat Răducanu, într-un interviu pentru ObservatorNews.

„Zborul lui Branson a atins, discutabil, limitele spaţiului cosmic. Diferenţa fundamentală e că ei nu au făcut zbor orbital. Nu e o revoluţie istorică pentru astronautică”, a declarat Flaviu Răducanu.

„Bezos câştigă duelul miliardarilor la capitolul complexitate. Pentru turismul spaţial pregătirea e doar de natură fizică. E vorba de simpla pregătire fizică, astfel încât să reziste la cei 4G maximum, în momentele de acceleraţie şi deceleraţie”, a completat specialistul.

Deocamdată, ceea ce a făcut Virgin Galactic şi ceea ce va face Blue Origin e destul de dificil să fie numit turism spaţial. E mai apropiat de un parc de distracţii.

Flaviu Răducanu:

Marți, 13 iulie, Federal Aviation Administration (FAA) a anunțat că a acordat companiei Blue Origin licența prin care are dreptul de a transporta oameni în spațiu, cu ajutorul sistemului New Shepard. Blue Origin a primit licența după ce în zborurile de test, atât software-ul, cât și hardware-ul au funcționat corespunzător.

Patru oameni vor fi în capsulă: Jeff Bezos, fratele său (Mark Bezos), un om foarte bogat care a plătit 28 milioane dolari pentru locul în navetă și Wally Funk (o fostă aviatoare americană ce are acum 82 de ani).

Foto: EPA

Libertatea