Directorul CIA a anunțat înființarea unei unităţi speciale care vizează China

Directorul CIA a anunțat înființarea unei unităţi speciale care vizează China

China Mission Center, noua unitatea specială creată de CIA, vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, agenţia americană fiind îngrijorată că „ameninţarea este de la guvernul chinez, nu de la oameni”, a anunţat joi, directorul CIA, William Burns, informează Agerpres, care preia Reuters.

Directorul CIA, William Burns, a precizat că noua unitate specială, China Mission Center, „intersectează toate domeniile misiunii agenţiei”. Lansarea agenţiei vine pe fondul unor relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii

În primele luni de mandat ale administraţiei Biden, relaţiile cu Beijingul s-au înrăutăţit din cauza divergenţelor asupra a numeroase dosare, printre care drepturile omului, Hong Kong şi Marea Chinei de Sud. Totuşi, oficialităţi din cele două ţări s-au întâlnit în această săptămână în scopul îmbunătăţirii comunicării bilaterale şi au stabilit cadrul pentru o întâlnire virtuală a celor doi preşedinţi până la finalul anului.

Printre alte măsuri din cadrul reorganizării CIA se află includerea Iran Mission Center, creat de fosta administraţie Trump, într-o unitate mai mare specializată pe Orientul Mijlociu şi fuzionarea unităţii consacrate Coreei cu unitatea Asia de Est-Pacific.

William Burns a mai anunţat că CIA creează funcţia de Chief Technology Officer, precum şi un nou birou, numit
Transnational&Technology Mission Center. Această structură va permite agenţiei să se concentreze mai detaliat pe chestiuni precum sănătate globală, schimbări climatice, dezastre umanitare şi disfuncţionalităţi cauzate de noile tehnologii.

CIA investighează misteriosul „sindrom Havana”

De asemenea, CIA a creat o „celulă pentru incident” pentru a supraveghea răspunsurile la misteriosul „sindrom Havana”, care a afectat numeroşi diplomaţi americani şi angajaţi CIA. În septembrie, şeful CIA Viena, demis pentru că nu a luat în serios „sindromul Havana”. Decizia CIA a venit după ce la mijlocul lunii iulie, peste 20 de diplomați americani din Viena au dezvoltat o boală misterioasă, iar simptomele subite și ciudate amintesc de „sindromul Havana”, o afecțiune cerebrală care a apărut în Cuba în 2016-2017.

În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Peste 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor au fost afectaţi de acest misterios sindrom în Cuba de la sfârşitul anului 2016 până în mai 2018, precum şi o serie de diplomaţi canadieni. În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Libertatea