Directorul CIA, despre Putin: „Nu crede că își poate permite să piardă războiul”. Ce spune despre un eventual conflict nuclear

Directorul CIA, despre Putin: „Nu crede că își poate permite să piardă războiul”. Ce spune despre un eventual conflict nuclear

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat sâmbătă, 7 mai, că președintele rus Vladimir Putin își pune speranțe în cea de-a doua fază a războiului din Ucraina și consideră că ridicarea mizei în conflictul militar îi va spori şansele să câştige războiul. „Este într-o stare de spirit în care nu crede că-şi poate permite să piardă. Cred că acum este sigur că, ridicând miza, acest lucru îi va permite să facă progrese. Deci miza este destul de mare”, a spus Burns, potrivit CNN.

Șeful CIA s-a referit la faptul că Rusia se află de la finalul lunii aprilie în a doua fază a războiului declanșat în Ucraina, după ce prima nu a dat rezultatele așteptate. Iar mentalitatea lui Putin face ca această nouă etapă să fie chiar mai riscantă decât prima, a transmis Burns. Este vorba despre „convingerile lui Putin cu privire la victoria din Ucraina”, coroborate cu „posibilitatea reală a Rusiei de a învinge rezistența ucraineană”, a adăugat șeful CIA, aflat la Washington.

În acest context, cu privire la eventualitatea unui conflict nuclear pornit de Rusia în această a doua etapă, Bill Burns a precizat că acest aspect nu trebuie subestimat, deși serviciile secrete ale SUA nu dețin momentan niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare tactice.

Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregăteşte de utilizarea armelor nucleare tactice. Dar, după declaraţiile războinice din partea liderilor ruşi, nu putem trata cu lejeritate această posibilitate.

Bill Burns, directorul CIA

Directorul CIA s-a referit şi la China, el precizând că Beijingul monitorizează atent conflictul Rusia – Ucraina şi că acesta afectează calculele Chinei cu privire la Taiwan. Burns a explicat că autorităţile chineze au fost surprinse de rezistenţa aprigă a Ucrainei la invazia rusă şi de sancțiunile economice impuse Rusiei. „Acestea sunt aspecte pe care ei le cântăresc cu mare atenţie”, a mai spus şeful CIA.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea