Dispozitivul legendar la care Apple renunță după 21 de ani

Dispozitivul legendar la care Apple renunță după 21 de ani

Apple a anunțat oprirea producției pentru iPod, la mai bine de 20 de ani după ce dispozitivul a fost lansat oficial, scrie Reuters.

iPod a revoluționat modul în care consumatorii ascultă muzică și a fost primul produs Apple dintr-o serie de gadgeturi ce au transformat societatea în cea mai mare companie din lume.

Apple are acum o valoare bursieră de 2.500 de miliarde de dolari.

iPod Touch, singura versiune de iPod pe care Apple încă o mai vindea, nu a mai fost modificată din anul 2019.

Apple a anunțat că va continua să vândă iPod Touch „cât timp ajung stocurile”.

Revoluția iTunes

De la lansarea sa în 2001, iPod a concurat cu o multitudine de playere muzicale portabile, până să fie eclipsat de smartphone-urile moderne.

În 2011, iPod deținea o cotă de 70% din piața globală de playere MP3, conform The Guardian.

Primul iPod s-a remarcat prin sistemul de navigare și control, cu o „rotiță”, însă marele său avantaj a fost faptul că utilizatorii puteau cumpăra cântece de pe iTunes cu 99 de cenți bucata. Ușurința cumpărării de cântece a făcut ca mulți oameni să treacă de la piraterie la cumpărarea legală de muzică.

Ulterior, iTunes s-a tot dezvoltat și a ajuns să conțină inclusiv filme și seriale.

De-a lungul timpului, iPod a avut nenumărate variante: iPod Mini, iPod Nano, iPod Shuffle și iPod Touch – care seamănă cu iPhone.

Apple a oprit vânzarea Nano și Shuffle în 2017.

Apple Music

În anunțul privind oprirea producției, Greg Joswiak, vicepreședinte senior al Apple pentru marketing global a spus că „spiritul iPod trăiește mai departe”.

Apple oferă în continuare serviciul de streaming Apple Music, care costă între 4 și 15 dolari pe lună, în funcție de pachetul ales.

Acesta este al doilea cel mai popular serviciu muzical din lume, după Spotify, și are 78 de milioane de abonați la nivel mondial și o cotă de 15%, conform 9to5mac.com.

Spotify are 160 de milioane de utilizatori și 31% cotă de piață.

Libertatea