Dispute în rândul talibanilor: Două facțiuni rivale s-au bătut lângă palatul prezidențial

Dispute în rândul talibanilor: Două facțiuni rivale s-au bătut lângă palatul prezidențial

O ruptură majoră între liderii talibani a apărut la doar câteva zile după instalarea noului guvern din Afganistan, au declarat mai mulți lideri talibani pentru BBC, iar neînțelegerile au escaladat până la o încăierare în fața palatului prezidențial din Kabul între susținătorii a două tabere diferite. Oficial, talibanii au negat că există tensiuni în interiorul grupării.

Neînțelegeri ar fi apărut după ce cele două facțiuni nu au ajuns la un acord privind cine să-și aroge mai multe merite pentru victoria împotriva Statelor Unite și cum să fie împărțită puterea în noul cabinet de la Kabul.

Gruparea a preluat pe 15 august controlul asupra Afganistanului și a declarat statul drept un Emirat Islamic. Noul guvern interimar este 100% compus din bărbați și din lideri talibani cunoscuți pentru organizarea de atacuri asupra forțelor americane în ultimele două decenii.

Disputa a devenit vizibilă după ce cofondatorul mișcării talibane, Mullah Abdul Ghani Baradar, a dispărut din atenția publică, ridicând numeroase întrebări și chiar forțându-l pe purtător de cuvânt al talibanilor să iasă public pentru a nega că au murit, potrivit BusinessInsider.

O sursă din interiorul talibanilor a declarat pentru BBC că Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani, ministrul pentru refugiați și o figură importantă în rândul grupării Haqqani, au avut un conflict verbal dur, iar susținătorii fiecărei tabere s-au bătut. Un oficial de vârf din rândul talibanilor aflat în Qatar și o altă persoană cu legături cu cei implicați au confirmat că o dispută a avut loc săptămâna trecută.

Unele surse anunțau chiar că Baradar ar fi fost ucis în urma disputei, dar talibanii au respins informația și au publicat mai multe înregistrări audio în care o voce care ar aparține lui Baradar spune că „este bine” și efectuează mai multe vizite în afara capitalei.

Sursele BBC susțin că disputa a fost provocată de nemulțumirea lui Baradar, numit vicepremier, privind structura guvernului interimar. De asemenea, conflictul a fost accentuat de neînțelegeri privind cine trebuie să-și asume victoria în rândul talibanilor. Baradar a argumentat că accentul trebuie să fie pus pe eforturile diplomatice făcute de lideri talibani precum el, în timp ce gruparea Haqqani insistă că victoria a fost obținută prin luptă.

Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american. El a avut o conversație telefonică în 2020 cu Donald Trump după ce a semnat în numele talibanilor acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane din Afganistan.

În schimb, puternica grupare Haqqani a organizat unele din cele mai violente atacuri care au avut loc în ultimii ani în Afganistan împotriva militarilor afgani și a trupelor occidentale. Gruparea a fost desemnată de către Statele Unite drept organizație teroristă, iar liderul ei, Sirajuddin Haqqani, figurează pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, SUA oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce la prinderea lui. El ocupă acum funcția de ministru de interne în guvernul interimar.

Potrivit surselor BBC, Baradar a părăsit Kabul după dispută și s-a mutat în Kandahar. Talibanii au respins în mod repetat că există o neînțelegere în interiorul grupării, iar sursele BBC susțin că Baradar ar urma să apără public să nege că a avut loc o dispută.

Speculații există și în jurul liderului suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut niciodată în public de când talibanii au preluat puterea. El conduce agenda politică, militară și religioasă a talibanilor.

În ciuda eforturilor talibanilor de a respinge zvonurile că Baradar sau Akhundzada ar fi decedat, istoricul lor îi face necredibili. În 2015, gruparea a anunțat că liderul său fondator, Mullah Mohammed Omar, a murit cu doi ani înainte, dar cu toate acestea a continuat să emită declarații în numele său.

Libertatea