DOCUMENTE | Blue Air a informat Guvernul încă din 2021 că nu mai are bani

DOCUMENTE | Blue Air a informat Guvernul încă din 2021 că nu mai are bani

Criza companiei aeriene low-cost Blue Air a fost anunțată încă de anul trecut. Compania a informat ministerul Transporturilor, în august 2021, că are nevoie de „o infuzie rapidă” de cel puțin 54 de milioane de euro, „indispensabili supraviețuirii Blue Air”, potrivit unui document intrat în posesia Libertatea.

Florin Cîțu, la acea dată premier, și Cătălin Drulă, în calitate de ministru al Transporturilor, au fost înștiințați în urmă cu un an de către Blue Air asupra faptului că pandemia de COVID-19 și intensificarea restricțiilor de circulație „au accelerat semnificativ deteriorarea poziției financiare a companiei”.

În acest context, Blue Air a anunțat în august 2021 că nici conducerea și nici acționariatul companiei „nu mai pot asigura continuitatea activității Blue Air fără o infuzie rapidă de fonduri de minim 54 de milioane de euro”.

De aceea, compania aeriană a solicitat „în cel mai scurt timp posibil” o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pentru a „înțelege măsura în care statul român este interesat în sprijinirea în continuare a companiei Blue Air”, se arată în documentul intrat în posesia Libertatea.

Document de 6 pagini, datat 18 august 2021 și intrat în posesia Libertatea, în care Blue Air a informat Guvernul că are nevoie de bani

Totodată, invocând o situație financiară grea, în august 2021, societatea Blue Air a cerut „prorogarea plății dobânzilor scadente aferente lunilor august 2021 și septembrie 2021”, cerând să achite banii în primăvara acestui an, se arată într-un alt document obținut de Libertatea.

Destinatarul adresei Blue Air era de data aceasta Ministerul Finanțelor – Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică.

Document de o pagină, datat 26 august 2021 și intrat în posesia Libertatea, în care Blue Air cerea amânarea plății dobânzilor

Blue Air a anunțat pe 9 septembrie 2022, într-un comunicat de presă, că „își propune să reia zborurile din 10 octombrie”, pentru că acum nu dispune de fondurile necesare pentru a plăti combustibilul și celelalte cheltuieli operaționale. Zborurile Blue Air au fost întrerupte din 6 septembrie, în urma popririi pe conturile companiei.

Libertatea