Documente de la Kremlin: Planul lui Putin din 2016 pentru a-l face pe Donald Trump președinte

Documente de la Kremlin: Planul lui Putin din 2016 pentru a-l face pe Donald Trump președinte

Vladimir Putin a autorizat personal o operațiune secretă de spionaj pentru a sprijini un Donald Trump „instabil mental” la alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, în timpul unei sesiuni închise a consiliului de securitate național al Rusiei, conform unor documente de la Kremlin care au ajuns în posesia jurnaliștilor de la The Guardian.

Ședința în care planul a fost întocmit a avut loc pe 22 ianuarie 2016, sugerează documentele, iar alături de președintele rus au participat șefii serviciilor de informații și cei mai importanți miniștri.

Potrivit informațiilor publice prezentate la acel moment, pe 22 ianuarie la Kremlin a avut loc o reuniune la vârf care avea ca temă economia națională și situația din Republica Moldova. O fotografie oficială a ocaziei îl arată pe Putin în capul mesei, așezat sub un steag al Federației Ruse, iar alături de el stau fostul premier Dmitri Medvedev și ministrul de externe, Serghei Lavrov.

De asemenea, au fost prezenți Serghei Shoigu, ministrul apărării responsabil de GRU – agenția de informații militare din Rusia; Mihail Fradkov, șeful de atunci al serviciului rus de informații externe SVR și Alexander Bortnikov, șeful agenției de spionaj FSB. Nikolai Patrushev, fostul director al FSB, a participat și el în calitate de secretar al consiliului de securitate.

Ei au convenit că o președinție Trump va contribui la asigurarea obiectivelor strategice ale Moscovei, printre care „tulburările sociale” din SUA și slăbirea poziției de negociere a președintelui american.

Cele trei agenții de spionaj din Rusia au primit ordin să găsească modalități practice de a-l sprijini pe Trump, printr-un decret care pare să poarte semnătura lui Putin.

În acel moment, Trump era lider în cursa internă pentru obținerea nominalizării Partidului Republican. Un raport pregătit de departamentul de experți al lui Putin a recomandat Moscovei să folosească „toată forța posibilă” pentru a asigura victoria lui Trump.

Documentele, văzute de Guardian, par să reprezinte o scurgere serioasă și extrem de neobișnuită din interiorul Kremlinului. Serviciile de informații occidentale ar fi văzut și ele documentele cu câteva luni în urmă, potrivit Guardian.

Kremlinul a negat autenticitatea documentelor. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că ideea că liderii ruși s-au întâlnit și au fost de acord să-l susțină pe Trump la reuniunea de la începutul anului 2016 a fost „o mare ficțiune”. Donald Trump nu a răspuns unei solicitări a presei.

Dezinformarea și divizarea societății, în centrul planului

Documentul confirmă și zvonurile că Moscova deține informații sau documente potențial compromițătoare din „vizitele neoficiale ale lui Trump pe teritoriul Federației Ruse”, fără a fi oferite detalii.

Documentul nu o numește pe Hillary Clinton, contracandidata lui Trump în 2016, dar sugerează utilizarea resurselor media pentru a submina personalități politice din SUA.

Mai multe paragrafe vorbesc despre modul în care Rusia ar putea introduce „viruși mass-media” în viața publică americană. Aceștia ar modifica conștiința de masă, în special în anumite grupuri.

După întâlnire, conform unui document separat, Putin a emis un decret prin care se înființează o nouă și secretă comisie interdepartamentală. Sarcina trasată era realizarea obiectivelor stabilite în „partea specială” a documentului.

Conform documentului, fiecărei agenții de spionaj i s-a atribuit un rol. Ministrul apărării a fost însărcinat să coordoneze activitatea subdiviziunilor și serviciilor. Shoigu a fost, de asemenea, responsabil pentru colectarea și sistematizarea informațiilor necesare și pentru „pregătirea măsurilor pentru a acționa asupra mediului informațional al obiectului” – o comandă, se pare, de a ataca țintele cibernetice americane sensibile identificate de SVR.

SVR a fost rugat să adune informații suplimentare pentru a sprijini activitățile comisiei. FSB a primit atribuții de contraspionaj.

Putin a aprobat aparent documentul din 22 ianuarie 2016, pe care cancelaria sa l-a ștampilat.

Putin a negat în mod repetat acuzațiile de intervenții în alegerile din state occidentale. Documentele prezentate de The Guardian par să contrazică această afirmație. Ele prezintă planul pentru unele evenimente care au avut loc în 2016.

La câteva săptămâni după ședința consiliului de securitate, hackeri ruși asociați cu GRU au atacat serverele Comitetului Național Democrat (DNC) și ulterior au lansat mii de e-mailuri private în încercarea de a compromite campania electorală a lui Clinton.

Ancheta din SUA

Implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale a făcut obiectul unei anchete în SUA condusă de procurorul special Robert Mueller.

În 2019, raportul întocmit de procuror preciza că nu se poate determina concret că Donald Trump a obstrucţionat justiţia și nici că ar fi pus la cale o conspirație cu Rusia.

Procurorul Mueller conchide că nu a existat o înţelegere între membrii echipei lui Trump şi Rusia, în pofida numeroaselor contacte, mai mult sau mai puţin discrete.

Libertatea