Doi bărbați, salvați după 29 de zile de naufragiu în Marea Solomon: „N-am mai avut grija Covid”

Doi bărbați, salvați după 29 de zile de naufragiu în Marea Solomon: „N-am mai avut grija Covid”

Livae Nanjikana și Junior Qoloni, marinari cu experiență, au plecat din Insulele Solomon, pe 3 septembrie, și au fost recuperați de salvatori 29 de zile mai târziu, din apele teritoriale din Papua Noua Guinee. Deși mai călătoriseră pe Marea Solomon, din Pacificul de Vest, cu barca lor cu motor de 60 de cai-putere, vremea nefavorabilă, faptul că li s-a stricat GPS-ul și li s-a terminat benzina i-au determinat să plutească în derivă până au fost salvați, scrie The Guardian.

Bărbații au părăsit portul din Insula Mono, vestul Insulelor Solomon, cu destinația Noro, oraș de pe insula New Georgia. Făcuseră drumul de nenumărate ori, însă de această dată, nimic cu a mers cum trebuia.

„Ne-a lovit o furtună! A fost rău, ploaie torențială și vânt puternic, dar a devenit de-a dreptul înfricoșător când GPS-ul a murit, iar telefoanele s-au stricat. Nu ne-am mai putut da seama încotro ne îndreptăm, așa că am decis să oprim motorul și să așteptăm, pentru a economisi combustibil. Până la urmă, s-a terminat și benzina”, a explicat Livae Nanjikana.

Nanjikana și Qoloni au supraviețuit hrănindu-se cu portocalele pe care le luaseră pentru scurta călătorie planificată și cu nuci de cocos pescuite din mare. Au băut apă de ploaie, pe care au strâns-o într-o bucată de pânză.

Ei au plutit aproximativ 400 km nord-vest timp de 29 de zile, În cele din urmă, au fost observați de un pescar în largul coastelor Papua Noua Guinee. Acesta a alarmat autoritățile.

Grafic: captură The Guardian

„Nu știam unde suntem, dar nu ne așteptam să ajungem într-o altă țară”, a spus Nanjikana.

Bărbații erau atât de slăbiți, încât, după ce salvatorii i-au adus la mal, în orașul Pomio, pe 2 octombrie, ei au fost transportați direct la spital.

Livae Nanjikana a tras concluziile după această aventură cu final fericit: „Am luat o pauză de la orice probleme. N-am mai avut nici măcar grija Covid! Acum, așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem acasă”.

Foto: Visit Papua New Guinea

Libertatea