Doi gemeni născuți prematur s-au întors după 15 ani la maternitate. „Aveam 600 de grame și capul cât o minge de tenis”

Doi gemeni născuți prematur s-au întors după 15 ani la maternitate. „Aveam 600 de grame și capul cât o minge de tenis”

La naștere, Anastasia și Vladimir Cantemir cântăreau împreună mai puțin decât un bebeluș normal. S-au dezvoltat normal, iar astăzi, de 1 iunie, au stat alături de medicii care le-au salvat viața, la inaugurarea unei ambulanțe de terapie intensivă ce a costat 300.000 de euro și care va salva sute de copii ca ei.

De Ziua Copilului, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a inaugurat achiziția unei ambulanțe de 300.000 de euro. „Un salon de terapie intensivă neonatală pe roți”, îl descrie prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală.

O ambulanță care, spune acesta, va duce la scăderea morbidității și mortalității neonatale, fiindcă o bună parte dintre copiii care se nasc au nevoie de îngrijiri neonatale în terapie intensivă. 

Salvarea cu 1 milion de km la bord

Vechea salvare cu care erau transportați nou-născuți la maternitate a fost achiziționată în 2004 și avea aproximativ 1 milion de kilometri făcuți în cei 17 ani de activitate.

Managerul spitalului, dr. Robert Dâncă, spune că vor avea acces la noua salvare sute de copii care se nasc în toată Moldova și care ajung la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași.

Salvarea de 300.000 de euro, un salon de terapie intensivă neonatală pe roți

Prof. dr. Maria Stamatin spune că în fiecare an sunt îngrijiți în terapie intensivă neonatală în jur de 1.000 – 1.200 de copii, dintre care 800 sunt prematuri, iar 300 dintre aceștia „sunt prematuri mici și extrem de mici”. 

„Închipuiți-vă ce înseamnă să aducem un copil din zona Moldovei, de 800-900 de grame, de 500-600 de grame, cu o ambulanță care este practic un salon de terapie intensivă neonatală pe roți. Are dotări de ultimă generație, tot ce și-ar putea dori cineva”, a spus medicul.

Pentru a arăta importanța unei astfel de ambulanțe, alături de dr. Maria Stamatin au fost prezenți, la inaugurare, Anastasia și Vladimir Cantemir, gemeni, unul dintre sutele de cazuri de succes care s-au înregistrat la maternitate.

„Eram cât o sticlă de suc la jumătate”

Anastasia și Vladimir Cantemir s-au născut prematur acum 15 ani la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Medicii și părinții își amintesc cum arătau cei doi: născuți la 6 luni, aveau doar 600 de grame. 

„Eram cât o sticlă de de suc la jumătate și capul era cât o minge de tenis”, povestește astăzi, amuzat, Vladimir o istorisire pe care-a auzit-o de zeci de ori de la cei din jurul său.

Anastasia se bucură și astăzi că a fost o surpriză pentru părinții ei: deși aceștia știau că urmau să aibă gemeni, știau doar sexul băiatului, Vladimir. Bucuria a fost cu atât mai mare când mama a văzut că are și o fiică, chiar dacă s-a născut atât de firavă, încât se temea să o țină în brațe.

„Am 15 ani și sunt născută în această maternitate. Mi s-a spus că am fost o surpriză, nimeni nu se aștepta ca în acea zi să mă nasc. Și tatăl meu a fost foarte bucuros, mama la fel, nu știau ce va fi al doilea copil, știau doar de fratele meu, Vladimir. Am fost o surpriză imensă”, povestește Anastasia. 

Greul pentru familie a început însă abia de atunci. Mama a stat două luni în spital cu copiii, a ajuns să știe toți prematurii de la neonatologie și să-i îngrijească, pe cât putea, cot la cot cu asistentele. A văzut la copiii ei cât de grea e dezvoltarea prematurilor: fata ei lua în greutate câte 10 grame pe zi, ca a doua zi să piardă opt.

Născut prematur, toboșar de la 10 ani

„A fost foarte greu pentru mama și pentru tata, ea stătea acolo și avea grijă de mine și de fratele meu, dar și de alți copii. A fost foarte înduioșător atunci când mi-a povestit, nu-mi venea să cred. Când cresc mare, aș vrea să fiu medic pentru că îmi place foarte mult să îi ajut pe alții, dar mi-ar plăcea să fiu și designer de interior”, spune Anastasia. 

Dificultatea a continuat și după ce copiii au fost externați: fiind născuți prematur au avut nevoie de un program special de recuperare în primii ani de viață, așa că tatăl lor a transformat aproape integral apartamentul într-o sală de recuperare. Acolo și-a descoperit Vladimir pasiunea pentru tobe: tatăl său l-a văzut de mic cum bătea ritmat în tot felul de obiecte. La 10 ani deja cânta și avea o trupă rock înființată. 

„Știu că mi-au povestit părinții că m-au văzut când m-am născut și au avut oarecum un șoc: li se părea că sunt anormal de mic. Născându-mă prematur a trebuit să mă dezvolt de zece ori mai mult ca un copil normal și, astfel, când eram mic, m-a văzut tata că băteam în lucruri și mi-a descoperit pasiunea pentru tobe. Am reușit să mă dezvolt ca ceilalți copii datorită muncii părinților: îmi făceau masaje și alte proceduri speciale ca să mă dezvolt normal. E și datorită medicilor din acest spital unde am avut șansa să mă nasc”, spune Vladimir. 

Acesta este astăzi elev în clasa VIII-a. Pe lângă tobe, îi place baschetul, iar recent și-a descoperit o nouă pasiune, pe care speră să o dezvolte într-o idee de afaceri: pictează încălțăminte alături de sora sa.

Libertatea