Doi oficiali din Ministerul german al Economiei, suspectaţi de spionaj în favoarea Rusiei

Doi oficiali din Ministerul german al Economiei, suspectaţi de spionaj în favoarea Rusiei

Suspecții, deocamdată neidentificați, au atras atenția după ce au adoptat poziţii vizibil proruse şi au criticat decizii ale guvernului Olaf Scholz în materie energetică, a transmis miercuri săptămânalul Die Zeit, citat de Reuters.

Potrivit Die Zeit, cei doi înalţi funcţionari sunt responsabili de politica energetică a guvernului federal, un domeniu delicat.

Ziarul a raportat că oficiali ai Ministerului Economiei au sesizat în primăvară Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) în legătură cu presupuse poziții proruse ale celor doi oficiali vizați în probleme precum planul de redresare a furnizorului de utilități Uniper sau despre intervenția statului în compania Gazprom Germania.

Cei doi funcționari au trezit suspiciuni interne arătând „o apropiere emoțională față de Rusia” asupra chestiunilor de politică energetică, inclusiv asupra deciziei de a suspenda aprobarea gazoductului Nord Stream 2, potrivit Die Zeit.

BfV a analizat parcursul lor profesional, relațiile personale și istoricul călătoriilor, dar nu a descoperit până acum dovezi solide de spionaj sau corupție.

Ministerul german al Economiei, care a transmis că nu comentează cazuri individuale, a spus că a ținut legături strânse cu BfV, având în vedere natura sensibilă a activității sale.

„În plus, actuala administrație a revizuit complet politica de prietenie cu Rusia a guvernului precedent”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Libertatea