Donald Trump spune că a amenințat țările NATO că SUA nu le va apăra în fața Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare

Donald Trump spune că a amenințat țările NATO că SUA nu le va apăra în fața Rusiei dacă nu cresc cheltuielile militare

Donald Trump a povestit că în perioada mandatului său la Casa Albă ar fi lansat amenințări voalate către liderii NATO și că le-ar fi spus că SUA nu îi va apăra de Federația Rusă dacă nu își plătesc cheltuielile asumate, transmite The Independent și Agerpres.

Potrivit Washington Post, al 45-lea președinte al Statelor Unite a amintit de această discuție joi, cu ocazia unei apariții publice la Heritage Foundation din Florida.

La un summit cu liderii NATO, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că „toată lumea este un rău platnic”.

„Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: «Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?». Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun”, a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

„Dacă aş fi răspuns «Nu, nu asta vreau să spun», atunci de ce ar mai fi plătit ei ?”, a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

„Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios”, a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.

Fostul președinte american susține însă că totul a fost o cacealma pentru a convinge liderii țărilor NATO să își respecte angajamentele financiare.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată.

FOTO: EPA

Libertatea