După incendiul de la Constanța, un director de spital cere un echipaj de pompieri în curtea instituției: „Ne e frică să nu ne vină rândul”

După incendiul de la Constanța, un director de spital cere un echipaj de pompieri în curtea instituției: „Ne e frică să nu ne vină rândul”

Managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara susține că a triplat numărul de extinctoare și a luat și alte măsuri preventive, în cazul unui incendiu, însă se teme că acestea nu sunt suficiente. 

Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, a cerut, marți, ISU Timiș să aloce un echipaj de pompieri care să stea cu un post fix în curtea instituției, până trece valul 4 al pandemiei. 

„Nu am avut încă probleme, dar ținând cont că se pică rând pe rând, ne este frică să nu «ne vină rândul», să zicem așa. Abia ieri am trimis hârtia, așteptăm răspuns, ei vor să ne ajute, dar probabil au nevoie de aprobare”, a declarat managerul spitalului, pentru Libertatea. 

El a recurs la acest gest după incendiul de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde șapte oameni și-au pierdut viața. Clădirea spitalului de la Timișoara este una veche. „E din 1940 și nu are autorizație la incendiu”, spune managerul. 

Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara

„Am triplat numărul de extinctoare și personalul este instruit în mod permanent, dar pe clădire nu avem autorizație. Așa că am solicitat timp de o lună – o lună și jumătate, până crește această presiune enormă, un echipaj mediu, o autospecială de volum mai redus de la ISU, dar care să fie totuși în incinta spitalului în caz de, Doamne ferește, ceva. În aceste cazuri pe care nu ni le dorim,  fiecare secundă contează”, a declarat Cristian Oancea pentru Libertatea. 

„Lucrăm ca la fabrică”

În această vară, o echipă de voluntari de la Universitatea Politehnica a verificat instalația clădirii și a spus că aceasta este suprasolicitată, dar și că sunt căderi mari de tensiune. Toate, spune managerul, de la echipamentele aduse pentru a îngriji bolnavii COVID. 

„Am triplat numărul de echipamente, avem două stocatoare de oxigen cumulativ în jur de 18-20.000 de metri cubi de oxigen lichid. Tot e plin la noi, plină Terapia, plin Covid, plin la non-Covid, lucrăm ca la fabrică. 93-94% sunt nevaccinați, din formele severe peste 96% nevaccinate, vaccinații cu comorbidități, dar sunt comorbidități pe care Covidul le destabilizează și atunci trebuie compensați”, ne-a mai spus Oancea. 

Spitalul din Timișoara are 120 de paturi dedicate bolnavilor de COVID-19, toate ocupate. Dintre acestea, 12 sunt la terapie intensivă, unde sunt internați pacienți cu forme severă. 

Foto: Agerpres

Libertatea